Hnutie SLOVENSKO sa ohradzuje voči krokom primátora Matúša Valla, ktorý najmä s podporou poslancov za PS škodí Bratislavčanom. V roku 2019 sa výrazne zvyšovali dane z nehnuteľností v Bratislave, pričom primátor sľuboval zlepšenie kvality služieb. Väčšina Bratislavčanov však výrazný posun k lepším službám mesta nepocítila. Včera primátor opäť presadil zvýšenie daní z nehnuteľností až o 35 %. Skutočný dôvod zvyšovania daní z nehnuteľností je, aby primátor nemusel dávať 100 % peňazí od štátu mestským častiam na škôlky, ktoré ich prevádzkujú. „Výpadok financiív škôlkach tak zaplatia cez vyššie dane obyvatelia Bratislavy a v prípade Petržalky nielen cez dane, ale aj rodičia cez vyšší poplatok za škôlky,“ povedal gestor hnutia SLOVENSKO pre spravodlivosť a právny štát Milan Vetrák. Hnutie SLOVENSKO podáva podnet na Krajskú prokuratúru, aby primátor dodržal zákon a dal mestským častiam celých 100 % financií určených na prevádzku
škôlok.

Plytvaním verejných financií primátorom Vallom je cyklopruh na Vajanského nábreží. „Ak by bol schválený zákon o hmotnej zodpovednosti, za cyklopruh na Vajanského nábreží by sa uplatnil aj na primátora Matúša Valla,“ vyjadril presvedčenie Milan Vetrák. Krajský dopravný inšpektorát požaduje, aby mesto vrátilo tento cyklopruh, do pôvodného stavu. Suma vynaložená na Vallov cyklopruh sa Bratislavčanom nikdy nevráti. Primátor zároveň porušuje stavebný zákon a zákon o územnom plánovaní. V rozpore s uznesením Mestského zastupiteľstva a proti petícii, ktorú podpísalo takmer 5 tisíc Bratislavčanov neobstaral urbanistické štúdie na miestach, kde by mala byť zeleň, alebo športové vyžitie. Nahráva tak developerom, ktorí môžu na týchto miestach výstavbou znižovať kvalitu života obyvateľov mesta. Hnutie SLOVENSKO preto podáva podnet na Krajskú prokuratúru, aby prinútila primátora konať v súlade so zákonom.

„Nie je podstatné či sa dane zvyšujú, ale predovšetkým to, na čo sa použijú. Ak sa zvýšia dane na to, aby sa financovalo 20 marketérov okolo primátora, zvýši sa počet zamestnancov magistrátu na dvojnásobok a financuje sa okrasná dlažba, tak to určite nie je v prospech služieb pre občanov mesta“, kritizuje vedenie mesta Bratislava Milan Vetrák.

Vyhovárať sa v prípade primátora na schválený rodinný balíček je nekorektné, pretože výpadok spôsobený samosprávam bol 588 miliónov EUR, ale následne schválené kompenzačné opatrenia, ktoré sme v rozpočte na rok 2023 vyčlenili boli v hodnote 789 miliónov EUR. „Pomoc samosprávam narušil Pellegrini so svojimi poslancami v parlamente, keď presadzovali finančne nekryté predsunutie valorizácie dôchodkov a nesystémový rodičovský príspevok na škôlky. Primátor Vallo by sa mal znova obrátiť na Pellegriniho, s ktorým spolupracoval, aj teraz a mal by ho žiadať o nahradenie týchto výpadkov. Nemal by to brať cez zvýšenie daní od ľudí,“ uzavrel tému Milan Vetrák.