O nomináciách na ministrov a štátnych tajomníkov sa už popísalo v posledných dňoch mnoho, preto len dodám, že pre mňa najhoršou nomináciou je menovanie Pavla Gašpara za štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti. Človek, ktorý chce inému pichnúť vidličkou do čela, zraziť ho autom na ceste alebo navádza iného na krivú výpoveď je z povahy vec nespôsobilý na výkon verejnej funkcie, tobôž funkcie štátneho tajomníka.

Hviezdou týždňa sa však stal nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Toho možno po novom právom prezývať Šutaj čistič. Po vzore zabijaka zo známeho filmu, ktorý na príkaz mafie odprátaval zo sveta každého, kto bol mafii nepohodlný.

V jeho prípade platí, že príkaz znel jasne, načo nám je zákon. Ale pekne postupne.

Šutaj patril k tým poslancom bývalej opozície, ktorí sa najviac zavzdušňovali, keď bol koncom roka 2021 prijatý zákon, ktorý umožnil pomerne expresne odvolať vedúcich funkcionárov v štátnej správe, ak sa ukázali ako neschopní. Súdiac pravdepodobne podľa seba, vtedajšiu Matovičovu vládu obviňoval, že sme zákon prijali preto, že chceme robiť čistky v štátnej správe.

Pravda je však taká a možno si to skontrolovať v Správe Rady pre štátnu službu, že v roku 2022, keď zákon už platil, bol na 16 štátnych úradoch využitý celkovo 52x pri cca 35 000 štátnych zamestnancov. Teda v priemere v 3 prípadoch za rok na jeden štátny úrad. Minister vnútra Šutaj Eštok však tento zákon len počas prvého týždňa využil až 9-krát (preloženie prezidenta policajného zboru, oboch viceprezidentov aj 6 príslušnikov NAKA známych pod prezývkou Čurillovci).
Šutaj sa tak razom vyšvihol medzi lídrov v čistkách štátnych zamestnancov, čistí hlava nehlava bez rozmyslu a bez znalosti zákona. A podľa dostupných informácií nie je z nových členov vlády jediný, je však najaktívnejší. Ako sa hovorí, aktívny blbec je horší ako nepriateľ štátu.

Konanie nového ministra vnútra vykazuje jasné známky pomsty. Na porovnanie, dnes už nebohý bývalý policajný prezident Lučanský zostal vo svojej funkcii za Matovičovej vlády 4 mesiace, Šutaj odvolal Hamrana takmer okamžite, hoci o 3 dni odchádzal do civilu. Bez toho, aby sa oboznámil s aktuálnou situáciou v polícii a prevzal od neho agendu.

Pri dočasnom pozbavení výkonu služby u príslušníkov NAKA (tzv. Čurillovcoch) však nejde už len o pomstu, ale podľa všetkého aj o protizákonné konanie. Nielen preto, že to tvrdí ich advokát Peter Kubina alebo šéfka Úradu na ochranu oznamovateľov korupcie Zuzana Dlugošová, ale každému, kto sa oboznámi s rozhodnutím ministra a pozrie si zákon, to musí byť jasné.

Šéfka protikorupčného úradu (keďže príslušníci NAKA majú aj status oznamovateľov korupcie a sú pod ochranou tohto úradu) tvrdí, že bez jej súhlasu je akt pomsty Šutaja voči Čurillovcom zo zákona neplatný. Nie je to celkom tak, lebo zákon pozná výnimky a za určitých okolností môže byť výnimkou aj situácia, keď je policajt dočasne zbavený výkonu služby. O to je tento prípad zložitejší pre bežného človeka, ktorý sa v paragrafoch neorientuje.

Zákon však jasne uvádza, že nestačí, ak sa voči policajtovi vedie trestné stíhanie (čo sa voči Čurillovcom vedie), ale ďalšie zotrvanie policajta v aktívnej službe musí narúšať dôležitý záujem štátnej služby ALEBO priebeh objasňovania jeho konania. Postavenie policajta mimo služby musí byť riadne odôvodnené a musí trvať najviac 6 mesiacov, následne ho možno výnimočne predĺžiť do skončenia trestného stíhania. Navyše, celý proces musí byť priebežne prehodnocovaný s cieľom vrátiť policajta čo najskôr do aktívnej služby.
A čo spravil minister Šutaj? Vydal rozhodnutie, ktorým postavil Čurillovcov mimo aktívnu službu až do skončenia trestného stíhania, čo je samo osebe v rozpore so zákonom a bez toho, aby akokoľvek odôvodnil, v čom by ich ponechanie v aktívnej službe narúšalo dôležitý záujem štátnej služby alebo marilo objasnenie ich konania. Jeho rozhodnutie stojí na vode, a nemožno ho tak považovať za výnimku, ktorú zákon o ochrane oznamovateľov korupcie označuje za prípad, keď súhlas Dlugošovej úradu nie je na takýto krok ministra potrebný.

Novému ministrovi vnútra ešte priťažuje aj fakt, že jeho predchodcovia Mikulec a Šimko nepostavili Čurillovcov mimo aktívnu službu, hoci prípady trestného stíhania, na ktoré sa Šutaj odvoláva, sa stali už v roku 2021. Je naivné sa domnievať, že ak v rokoch 2021 a 2022 nebránilo ich trestné stíhanie tomu, aby si riadne vykonávali svoju prácu, tak zrazu by to malo vadiť. Navyše, ak medzitým aj súd v ich prípade konštatoval, že ich trestné stíhanie je nedôvodné a už dávnejšie ich prepustil z väzby.
Stačí si pripomenúť, že trestné stíhaný je aj premiér Fico, minister obrany Kaliňák, podpredseda parlamentu Žiga a viacero ďalších poslancov vládnej koalície a veselo si bačujú vo svojich funkciách ďalej.

Treba nazývať veci pravými menami. Na poľovníckej chate sa nielen štátny tajomník ministerstva spravodlivosti prezentoval svojou vidličkou do čela, ale aj Fico prezradil, že po nástupe k moci si necháva 10% na politickú pomstu a nebol jediný. Šutaj čistič šlape na plné obrátky a verím, že všetci, ktorí verili pred voľbami, že Pellegrini a jeho Hlas, kam patrí aj Šutaj, budú iní, si už doma trieskajú hlavu o stenu, ako im naleteli.