Keď prišiel v roku 2020 na Ministerstvo financií SR, v Štátnej pokladnici našiel menej než 1,5 miliardy eur – čiže financovanie Slovenskej republiky – nemocníc, škôl, úradov vrátane dôchodkov či pomoci ľuďom – bolo zabezpečené na 2 týždne. V čase nástupu pandémie Covidu spočiatku nevedel, z čoho bude štát o 2 týždne pomáhať ľuďom. To bola tá prázdna pokladnica (samozrejme plné boli rôzne trezory so zlatými tehličkami nominantov strán Smer a Hlas).
Prevziať štát v dobrej finančnej kondícii je túžbou každej nastupujúcej vlády. Čaputovej vláda s takou kondíciou môže počítať, pretože hoci musela vláda, v ktorej boli aj nominanti OĽANO počas uplynulých troch rokov financovať viaceré krízy (covidová, inflačná, ukrajinská, energo), nastupujúcej vláde sú odovzdané skonsolidované verejné financie (splnené Maastrichtské kritériá ako jedna len z 9 krajín spomedzi EÚ 27) a na účtoch v preplnenej Štátnej pokladnici historických 8,7 miliardy eur.
Asi pred mesiacom bola Slovenská republika vďaka dobrému rozpočtovému hospodáreniu zaradená Medzinárodným menovým fondom do skupiny štátov s pokročilou ekonomikou (z krajín V4 patrí do tejto skupiny len ČR) a aj ďalšie ekonomické ukazovatele (rast HDP) a najnovšie aj dnešný aktuálny TOP rating Slovenska „A“ sú dôkazom, že žiadny chaos vo verejných financiách za Matoviča alebo Hegera neboli, bola len znôška nezmyslov, závisť a nenávisť oponentov vlád oboch menovaných premiérov.
Čaputovej vláde možno želať len jediné – aby aj vtedy, keď bude končiť, dokázala udržať ten stav verejných financií Slovenska, v akom jej ho zanechal poverený štátny tajomník Ministerstva financií SR Marcel Klimek.
A mimochodom, spolupracoval som s ním na desiatkach projektov v tomto volebnom období a vždy som zažil korektný prístup, dobrú spoluprácu a dodržanie vecí, na ktorých sme sa dohodli.