Hnutie OĽANO má vo svojom volebnom programe zavedenie elektronického hlasovania na diaľku v parlamentných voľbách. Do programového vyhlásenia vlády sa nám to však podarilo presadiť len s podmienkou, že bude súhlasiť Národný bezpečnostný úrad. Túto podmienku si dali ostatné bývalé koaličné strany SaS, Sme rodina a Za ľudí.
Aktuálne prebiehajú v Estónsku parlamentné voľby a podľa všetkého v nich padne rekord, pokiaľ ide o elektronické hlasovanie na diaľku – viac ako tretina všetkých voličov by mala voliť týmto spôsobom, či už sa nachádzajú doma alebo sú v zahraničí. Týmto spôsobom volí tak estónsky prezident, ako aj estónska premiérka. Ako sa hovorí, no problem.
Na Slovensku to však problém je, najmä pre slovenských úradníkov. Či už tých na Národnom bezpečnostnom úrade alebo na Ministerstve vnútra SR. Hoci sme sa tým zaoberali viac ako dva roky v pracovnej skupine a nakoniec sme sa dohodli aspoň na pilotnom projekte v podobe zavedenia takéhoto hlasovania medzi slovenskými vojakmi v zahraničných misiách, s čím súhlasil aj minister obrany. Realizáciu pilotného projektu však prekazili predčasné parlamentné voľby.
Zostáva teda len dúfať, predovšetkým vo vzťahu k slovenskému zahraničiu, že aj slovenskí úradníci a väčšina politických strán pochopia, že moderná doba a technologický rozvoj prinášajú nové výzvy, ktorým treba čeliť a vedieť sa s nimi popasovať a nie pred nimi utekať. A to aj napriek rizikám, ktoré sa dajú odstrániť alebo aspoň minimalizovať. Lebo riziká sú aj pri voľbe poštou a nikto ju tak vehementne nespochybňuje ako sa to zvykne robiť pri elektronickom hlasovaní na diaľku pomocou ID občianskeho preukazu alebo jedinečného kódu prideleného hlasujúcemu.