To, čo spôsobili sovietske okupačné vojská na slovenskom území, keď nás prišli „oslobodiť“ v 1968 si pamätajú generácie našich rodičov a starých rodičov, ba možno aj poniektorí z vás. Z dočasného pobytu sovietskych vojsk na našom území sa stala trvalá okupácia, pri ktorej prišlo o život 135 občanov bývalého Česko-Slovenska. Našťastie prišla aj nežná revolúcia, vďaka ktorej zo Slovenska odišli aj sovietske vojská.
Aby sa na tieto udalosti nezabudlo, vznikol Ústav pamäti národa, ktorý dokumentuje tak túto udalosť, ako aj následné normalizačné obdobie. Viac sa možno dozvedieť na (z tohto zdroja je aj fotografia): https://www.21august1968.sk/…/obete-augusta-68.pdf…
V tejto súvislosti málokto vie, že to bolo práve hnutie OĽANO, ktoré s účinnosťou od 1. 1. 2021 zaviedlo dva nové pamätné dni, a to:
21. jún ako Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska v roku 1991 a 21. august ako Deň obetí okupácie Česko-Slovenska v roku 1968
Iniciátorom zákona bol minister životného prostredia Ján Budaj a návrh v parlamente predložili a presadili okrem mňa aj poslanci Anna Remiášová, Gábor Grendel, Monika Kozelová a Jaromír Šíbl.