Dnes sa z tragikomédie parlamentnej opozície vo vzťahu k zmluve o obrannej spolupráci s USA stala parlamentná fraška. Kotlebovci dokonca neváhali obsadiť rečnícky pult, fyzicky atakovať ministra obrany a jeho prejav prerušovať píšťalkami schovanými po rúškami, teda aspoň u tých, ktorí ho mali vôbec nasadené. Vulgárnosť, osočovanie a absencia aspoň minimálnej parlamentnej kultúry dosiahla vrchol. A to ešte pred parlamentom hučal rozvášnený dav, ktorý o zmluve netušil nič, ale prečo by si Kotlebovské stádo neprišlo zahulákať a zanadávať na vládu.
Po pravde, nič tak neurýchli prijatie opatrení na zabezpečenie poriadku v parlamente vrátane zavedenia parlamentnej stráže ako dnešný deň. Terajšie opatrenia sú totiž proti hulvátom v poslaneckom rúchu úplne bezzubé.
„Blysol sa“ aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý požiadal o vystúpenie k obrannej zmluve v parlamente, údajne, aby povedal odborné stanovisko. Opak bol však pravdou. Jeho prejav, ktorý neskôr čítal v parlamente jeden z popredných predstaviteľov opozície za stranu Smer-SD nebol odborným prejavom, ale predovšetkým politickým prejavom.
Pritom na vystúpenie Maroša Žilinku v tejto veci nebol žiadny dôvod. Generálna prokuratúra je len jedným z mnohých povinne pripomienkujúcich subjektov a medzirezortné pripomienkové konanie už dávno skončilo. Žiadny z pripomienkujúcich subjektov nikdy nevystupuje v parlamente, aby prezentoval pripomienky, ktoré neboli v legislatívnom procese akceptované.
Je škoda, že generálny prokurátor znovu robí nadprácu a svoju energiu nevenuje radšej očiste prokuratúry, jej reforme a zvyšovaniu dôveryhodnosti v očiach verejnosti. Bol som jedným z mála poslancov koalície, ktorí zo slušnosti neboli proti vystúpenie Žilinku v pléne, hoci je jednoznačné, že tam dnes nemal čo hľadať. A nakoniec, so svojim prejavom podľa všetkého veľa práce nemal. Fico totiž v pléne vo svojom prejave uviedol, že argumenty a dôvody, ktoré uviedol Žilinka vo svojom prejave, sú veľmi podobné až totožné s tými, ktoré sú uvedené v právnej analýze Smer-SD voči zmluve s USA. Tak čím sa vlastne generálny prokurátor inšpiroval vo svojom prejave a pripomienkach? Alebo kto mu ich písal a kto s radosťou čítal jeho prejav v parlamente? Ako sa hovorí, vsjo jasno, začem bukvy.
Nočné rokovanie parlamentu pokračuje…