Tento týždeň sa nám v parlamente pri schvaľovaní školskej reformy podarilo napraviť veľkú nespravodlivosť, na ktorú doplácali rodičia a ich deti v materských školách v Bratislave.
Nespravodlivosť, ktorá spôsobuje, že rodičia musia doplácať na škôlky. Nespravodlivosť, ktorú má na svedomí primátor Bratislavy Matúš Vallo a Progresívne Slovensko (PS). Napriek tomu, že túto nespravodlivosť sľúbil Vallo odstrániť už v roku 2018, rodiny s deťmi ožobračuje ďalej.
O čo vlastne ide?
Štát poskytuje na každé dieťa v škôlke určitú sumu peňazí, ktorá v zásade pokrýva náklady na jeho pobyt a stravovanie v materskej škole. Na celom Slovensko platí, tak v štátnych, ako aj v súkromných a cirkevných škôlkach, že štát poskytuje túto sumu priamo zriaďovateľovi.
Jedine v Bratislave je to inak. Štát poskytuje peniaze hlavnému mestu, ktoré nie je zriaďovateľom žiadnej škôlky a mesto namiesto toho, aby posunulo peniaze mestským častiam, ktoré zriaďovateľmi sú, si ako „výpalné“ zadržiava cca 50% týchto peňazí.
Ak si myslíte, že mesto dáva tieto peniaze do vzdelávania a výchovy, tak ste na omyle. Mesto si za ne platí napr. dvojnásobný počet úradníkov na magistráte, marketing a reklamu v médiách a na sociálnych sieťach, architektonické štúdie a projekty, ktoré končia v šuflíku projektantov, či drahú ozdobnú dlažbu na námestiach na úkor mestských častí, rodičov a detí. Ročne takto mesto prehajdáka cca 40 miliónov eur.
V dôsledku toho potom podfinancovaná samospráva – mestské časti, musia zvyšovať poplatky rodičom za škôlky, pričom primátor Vallo a jeho progresívni neomarxisti sa nám snažia nahovoriť, že je to údajne kvôli balíku pomoci rodinám vo výške 200 eur na dieťa, ktoré minulý rok schválil parlament.
Pravda sa ale nedá tutlať večne a dnes už aj malé dieťa vie, že dopad rodinného balíka na samosprávy bol 588 miliónov eur, ale kompenzácie štátu obciam a mestám vo výške 780 miliónov eur. Primátor Vallo jednoducho nevie šetriť, počítať už vôbec nie, a snaží sa to maskovať za čísla, ktoré skresľuje. A to len nedávno odhalila hlavná kontrolórka mesta spreneveru mestských peňazí jeho nominantami v mestských podnikoch!
Novela zákona, ktorú sme schválili tento týždeň zabezpečí, že primátor Vallo sa bude musieť dohodnúť so starostami mestských časti na férovom odvode štátnych peňazí na škôlky, ktorých sú zriaďovateľmi. Ak sa mu nepodarí dohodnúť do konca tohto roka, bude musieť odviesť 100% týchto peňazí mestským častiam tak, ako im to po správnosti patrí. Štatút Bratislavy je totiž od tohto týždňa v rozpore so zákonom a postupovať sa podľa neho nedá.
Aj keby Vallo dal bratislavským starostom len polovicu so zadržiavaných peňazí, rodičia by nemuseli doplácať na škôlky nič z toho, čo tento rok platia navyše. Taký prísľub mám aj od starostu Petržalky Ján Hrčka (od roku 2024), ktorému sa týmto chcem za všetkých škôlkarov a ich rodičov poďakovať za pomoc pri tvorbe a presadzovaní novely zákona.