Nieto dňa, aby terajšia vládna koalícia neprerazila povestné “dno” v takmer každej oblasti. Najväčší masaker podľa očakávania zažíva justícia a Ficova vláda opakovane presviedča Brusel, že žiadny právny štát na Slovensku nie je a zastavenie eurofondov bude len povinná jazda.

Ešte poriadne nedoznelo vyhrážanie sa Fica a ministra spravodlivosti Borisa Suska sudcom Najvyššieho súdu SR a už sa Suskovo ministerstvo nechalo počuť, že to s prznením boja proti korupcii myslia vážne aj na európskej úrovni.
Minister spravodlivosti Susko v Bruseli bojuje proti tomu, aby bola prijatá novela európskej smernice o boji proti korupcii. Pochopiteľne, pretože ak by bola schválená, bol by to klinec do rakvy Ficovej amnestie pre zločincov, ktorú aktuálne posudzuje slovenský ústavný súd.

Predstavte si, že potom, ako tu oblbnutých voličov vládnej koalície presviedčal Gašpar, Taraba a im podobní, že chcú priblížiť trestnú politiku západnej Európe, je na stole v I. čítaní Európskeho parlamentu smernica, ktorá konštatuje, že:

1.Vo väčšine štátov západnej Európy majú boj proti korupcii na starosť špeciálni prokurátori (nevyhnutne nie ako súčasť špeciálnej prokuratúry, ale ako osobitne špecializovaná skupina prokurátorov v rámci všeobecnej prokuratúry). Na rozdiel od nich bola na Slovensku špeciálna prokuratúra zrušená, špeciálni prokurátori boli odstavení od svojej práce a Žilinka normalizuje ostošesť.
2.Trestné sadzby za korupčné trestné činy by sa mali zvýšiť.
3.Premlčacie doby za korupčné trestné činy by sa mali predĺžiť.
4.Politici a vysokopostavení úradníci by mali mať pozastavený výkon verejných funkcií a odňaté právo byť volení, ak spáchajú korupčné trestné činy, čo je model, ktorý navrhovalo hnutie SLOVENSKO v minulom volebnom období pri presadzovaní hmotnej zodpovednosti politikov.
5.Prezidentom, resp. hlavám štátov by mali byť odňaté právomoci udeľovať amnestiu a milosť páchateľom korupčných trestných činov (toto navrhuje doplniť Výbor regiónov ako samostatná inštitúcia EÚ). Znovu niečo, čo má aktuálne v parlamente predložené ako legislatívny návrh hnutie SLOVENSKO.

Teda presný opak toho, čo chce novelou trestných zákonov na Slovensku dosiahnuť Ficova vláda. Tak si predstavte, že táto smernica by bola nakoniec prijatá Bruselom. Je jasné, že Suskovo ministerstvo muselo vyhlásiť džihád, jednoducho – nemôže prejsť. Našťastie to budú mať v rukách noví europoslanci a verme, že ľudia konečne aspoň v eurovoľbách dostanú rozum.

Aby toho nebolo málo, vládna koalícia sa chystá odvolať 2 členov Súdnej rady, teda orgánu, ktorý rozhoduje o najdôležitejších veciach v súdnictve vrátane jeho očisty (preverovanie majetkových priznaní sudcov a overovanie ich spôsobilosti vykonávať funkciu sudcu). Jedným z nich aj je dnes už bývalý predseda Súdnej rady Ján Mazák, druhým Andrej Majerník.

Nestranný pozorovateľ by si povedal, že po nedávnej voľbe jedného z troch členov Súdnej rady parlamentom, na základe ktorej sa stal členom tohto orgánu prof. Klátik, ktorý nemá žiadne výhrady voči Ficovmu balíku trestných zákonov s pozastavenou účinnosťou, nás už nič nemôže prekvapiť.

Ale je tu ešte večný premožiteľ cestných semaforov a čakateľ na funkciu predsedu parlamentu Andrej Danko a jeho špinavé politické obchody. Jedným z nich je aj jeho nominácia Štefana Harabina za člena súdnej rady. Ak by sa tak nebodaj stalo, bol by to skutočne výsmech poslaniu Súdnej rady a dokončenie rozkladu právneho štátu na Slovensku.

Zarážajúci je tiež fakt, že táto nominácia neprekáža ani samotnému Harabinovi. Ako znalec práva predsa musí vedieť, že jeho voľba namiesto Mazáka alebo Majerníka totiž bude nu-lit-ná !!!
Mazák a Majerník boli totiž zvolení ešte za právneho stavu pred novelou Ústavy SR z roku 2020, a tak sa na nich nevzťahuje režim odvolania z funkcie bez uvedenia dôvodu. Toho si je dobre vedomá aj vládna koalícia, ktorá v návrhu na odvolanie oboch menovaných hovorí o “právnej neistote”, hoci má na stole zjednoducujúce stanovisko pléna ústavného súdu, čiže jediný zmätok a neistota je tak akurát v hlavách ich právnych “expertov” a poslancov. V návrhu na odvolanie sa navyše odvolávajú na dva judikáty ústavného súdu, ktoré by mali obsahovať niečo, čo vôbec neobsahujú, jednoducho čistý výmysel. Práve naopak, v oboch judikátoch ústavný súd zmietol zo stola Ficove výmysly a údajných zásahoch do sudcovskej nezávislosti, avšak ani to nebráni koaličným poslancom bezbreho klamať.