Šéf poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska (PS) a strany bratislavského primátora Matúša Valla (Team Bratislava) v etržalke falšoval identitu, keď sa v komunikácii s tretími osobami s cieľom vybaviť protekciu vydával za vicestarostku tejto bratislavskej mestskej časti.

Takéto konanie je nielen šokujúce, ale o to závažnejšie, že páchateľ bol nedávno ocenený titulom “Osobnosť Petržalky”, ktorého sa neplánuje vzdať, čo poškodzuje dobré meno mestskej časti. Odhliadnuc od morálnej či etickej stránky veci, ide o konanie, ktoré hraničí s trestným činom klientelizmu (prikrmovanie), či podvodom.

Pritom chalan patril k tomu lepšiemu, čo progresívci v Bratislave ponúkajú. Ak však predĺžená ruka primátora Valla v pozícii šéfa poslaneckého klubu dokáže stvárať takéto “kúsky”, čoho sa môžeme hroziť v prípade jemu podriadených poslancov
(členov klubu). A nemusíme sa ani veľmi namáhať. Veď iný poslanec z toho istého progresívneho klubu Michal Sabo tento týždeň pre médiá priznal, že zvykol len tak pre zábavu hajlovať a naznačovať fúziky Adolfa Hitlera. Pre úplnosť treba dodať, že koaličným partnerom PS a Vallovej strany Team Bratislava je v Petržalke strana SaS.

Hoci to primátor Bratislavy označuje za “osobný skrat” jednotlivca, málokto tomu verí. Jeho poslanec totiž už roky prevádzkuje stránku na tejto sociálnej sieti s názvom “Naša Petržalka”, čo navodzuje dojem, že ide o rovnomenné oficiálne periodikum mestskej časti, hoci v skutočnosti ide o hlasnú trúbu strán PS a Team Bratislava.Svojim spôsobom ide tiež o falšovanie identity novín, zarážajúce je, že s tým mestská časť (Ján Hrčka) nič nerobí.

Navyše, schizofrenické riešenie celej situácie previnilcom, keď sa vzdal len funkcie petržalského poslanca a nie aj funkcie mestského poslanca, naznačuje, že jeho konanie je silno ovplyvnené záujmami primátora Valla. Ak by sa totiž vzdal aj
funkcie mestského poslanca, na jeho miesto by nastúpila náhradníčka Elena Pätoprstá za koalíciu Zmena zdola, OĽANO, OKS a NOVA, ktorá by primátorovi Bratislavy určite poruke nešla, a to by znamenalo stratu kvalifikovanej väčšiny poslancov v
bratislavskom mestskom zastupiteľstve.

Tá je potrebná nielen na presadenie všetkých zásadných rozhodnutí majetkovej a finančnej povahy, ale napr. aj v prípade, ak sa primátor dohodne s developerom na výstavbe a chcú ignorovať platný územný plán. Túto zmenu v stavebných zákonoch si minulý rok v parlamente dohodli progresívci a ZMOS s bývalým podpredsedom vlády zo Sme rodina Štefanom Holým a presadili v parlamente.

Okrem toho, obhajoba “zoskratovaného” poslanca kríva na obe nohy. Lebo buď som čestný vždy a všade alebo nikde. Ak raz niekto falšuje identitu ako poslanec mestskej časti, ako poslanec mesta bude zrazu úplne iný? Kto vie, kto vlastne dnes v skutočnosti vystupuje pod mailami viceprimátorov Bratislavy Kratochvílovej, Plavuchovej, či Jakuba Mrvu.