Predseda vlády Robert Fico ma dnes na jednej zo svojich tlačových konferencií obvinil, že som údajne pripravoval účelové novelizácie trestného zákona, pretože som vedel, že je na stole pripravené rozhodnutie, ktoré malo vyjsť v prospech strany Smer-SD.
K tomu mi dovoľte uviesť nasledovné vyjadrenie:
Premiérovi Ficovi už musí riadne tiecť do topánok, keď je najväčším problémom Slovenska legislatívny návrh z minulého volebného obdobia, ktorým som zvyšoval hranicu, odkedy sa určité konanie nebude považovať za priestupok, ale za trestný čin, a ktorým sa odstraňuje protiústavnosť obligatórneho trestu prepadnutia majetku.

Mimochodom, obe veci sa Ficova vláda aktuálne snaží v parlamente riešiť v rozpore s pravidlami skráteného legislatívneho konania obdobným, ale z hľadiska uplatnenia v praxi nešťastným spôsobom, keď na rozdiel od môjho návrhu zvyšuje spomenutú hranicu až na 700 eur, čím znefunkční ukladanie trestov za priestupky príslušnými orgánmi.

Podobne, trest prepadnutia majetku účelovo rieši až potom, ako rozhodol ústavný súd, čím umožnila zločincom, aby sa im ich majetok alebo časť vrátila do vlastníctva, čo by nenastalo, pokiaľ by bol na schôdzi v júni minulého roka prijatý môj legislatívny návrh. Je zaujímavé, že podnet Smeru-SD na ústavný súd kvôli neprijateľnosti povinného trestu prepadnutia majetku bol napriek jeho zavedeniu v roku 2005 podaný až počas bývalej vlády, keď sa prepadnutie majetku začalo týkať politických nominantov Fica a Pellegriniho. Pričom na úspech tohto podania na ústavnom súde nebolo treba mať kryštálovú guľu, keďže Súdny dvor EÚ už v roku 2021 v identickej veci rozhodol, že povinné ukladania trestu prepadnutia majetku bez možnosti jeho prípadného zmiernenia súdom nie je v súlade s právom EÚ.
Na rozdiel od Fica, ja som sa svojim návrhom snažil zabrániť tomu, aby zločinci dostali späť svoj nakradnutý majetok. Ak toto Fico považuje za účelové, pretože medzi zločincami sa vyskytli aj jeho ľudia, svedčí to viac o spôsobe jeho myslenia a o tom, akým spôsobom chce v najbližšej dobe viesť celý štát na úkor všetkých slušných ľudí na Slovensku.