Napriek tomu, že sa majú v zmysle čl. 7a Ústavy Slovenskej republiky starať o udržiavanie ich národného povedomia a kultúrnej identity za hranicami Slovenska, Pellegrini s Ficom po svojich domácich voličoch podviedli aj Slovákov žijúcich v zahraničí, tentokrát tých z Vojvodiny (Srbsko).

Keď Pellegrini ešte ako premiér v roku 2019 podpisoval so srbskou premiérkou medzivládnu dohodu o vrátení niekoľkomiliónového srbského dlhu Slovensku, nielen jej ale verejne aj Slovákom v zahraničí prisľúbil, že peniaze z takto vráteného dlhu pôjdu na podporu ich projektov, osobitne tých, ktoré sa týkajú Slovákov žijúcich vo Vojvodine.

Realitou je však vztýčený prostredník Fica a Pellegriniho krajanom. Namiesto podpory krajanských prospešných projektov presmerovala Ficova vláda národného nepokoja peniaze (viac ako 1 milión eur) na vylepšenie rezidencie veľvyslanca v Londýne a na nákup počítačov pre štátne úrady. Bez hanby podviedla jednu z najväčších slovenských krajanských komunít na svete, hlavne, že sa cez leto pôjdu do Báčskeho Petrovca v Srbsku biť do pŕs, akí sú Slováci a národniari.
Minister zahraničia Juraj Blanár na tento podvod reagoval výhovorkou, že krajania v Srbsku majú medzi sebou nevysporiadané majetkové vzťahy, prečo však nevyčlenil peniaze pre krajanov na rok 2024 alebo ďalšie roky v štátnom rozpočte, už mlčí a zatĺka.
Navyše, na čele štátneho úradu, ktorý sa má starať o Slovákov v zahraničí, má Smer vlastného nominanta, ktorý dávno vie, že nevysporiadané vlastnícke vzťahy treba riešiť, ale žiadne riešenie neponúkol. Ani žiadnu alternatívu, hoci napr. na výstavbu kultúrneho centra v srbskej Vojvodine je možných alternatív viac.

Poslušne šúcha nožičkami aj šéf občianskeho združenia s názvom Svetové združenie Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský, ktorý by mal krajanov obhajovať a bojovať za peniaze, ktoré im zobrali. Tento poskok Fica a Pellegriniho, ktorý dlhé roky visí na šnúrke od ich trenírok sa však nezmôže na nič viac ako na podávanie rúk Ficovi pri jeho nedávnej návšteve Prahy.

Hnutie SLOVENSKO však túto vec len tak nenechá, lebo nejde len o podvod na Slovákoch v zahraničí, ale aj o medzinárodný škandál, ktorý má potenciál zhoršiť vzťahy medzi Slovenskom a Srbskom.