Čo majú spoločné šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, šéf Štatistického úradu a šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou? Všetkých sa chce Fico+Danko+Pellegrini zbaviť, všetkých v rozpore so zákonom a Ústavou SR alebo na základe účelovej zmeny zákona, ktorá je napadnuteľná na ústavnom súde.

Ak sa odvolaní funkcionári obrátia na ústavný súd, majú veľkú šancu uspieť. Ak uspejú, bude ich vláda musieť vrátiť späť do funkcie a štát z daní všetkých občanov Slovenska im ešte aj doplatiť všetky mesačné platy, o ktoré prišli od odvolania do návratu do funkcie.

K tomu už existuje pomerne ustálená judikatúra ústavného súdu a živým príkladom je aj terajší poslanec za SMER D. Muňko, ktorého kedysi Radičovej vláda odvolala z postu šéfa Sociálnej poisťovne z dôvodov, ktoré následne nevedela na súde obhájiť.
Človek by povedal, že Fico bude postupovať s rozvahou, veď o tomto prípade musí vedieť, ale chuť pomstiť sa je silnejšia a zjavne väčšia ako jeho povestných 10% pomsty, o ktorej rozprával na poľovníckej chate, na ktorej chcel terajší štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Gašpar pichnúť Kaliňákovi vidličkou do čela, zraziť Lipšica na prechode autom alebo hodiť na Lučanského zodpovednosť za korupčných nominantov Smeru.
Už včera vláda odvolala A. Jurisa z postu šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Potom, čo sa mu Fico a Pellegrini už týždeň vyhrážali tým, že koná od vlády nezávisle, čo je inak jeho povinnosť zo zákona, ho vláda nakoniec odvolala za to, že údajne v roku 2022 konal na základe pokynov Sulika (SASKA). Absurdné ako celá terajšia vláda.

Šéfka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou si ako daňová poradkyňa dovolila vysloviť názor, že precenenia poistného kmeňa poisťovne Dôvera vlastnenej Pentou bolo pochybné a občanov Slovenska tým táto finančná skupina pripravila o niekoľko stomiliónov eur. Tento jej názor prebral aj úrad do svojej výročnej správy. Penta reagovala okamžite trestným oznámením a žalobou na súde. Keďže táto taktika jej nevychádza, ale Pellegrini a ďalší musia svoje PR články v médiách Penty splatiť, účelovo sa má zmeniť zákon tak, aby bolo možné šéfku úradu odvolať z dôvodu, ktorý je tak neurčitý až je nepreskúmateľný.

V zásade, ak sa Fico ráno zobudí a nadobudne dojem, že by šéfka úradu mohla konať nepoctivo (nie, že konala a že sa jej to dá nejako dokázať, ale že by tak mohla konať), vláda ju môže odvolať. Tým je popretá nezávislosť tohto úradu a možnosť vykonávať kontrolnú funkciu nielen voči Pente ale aj štátnej poisťovni.

Účelová novela zákona sa predkladá v skrátenom legislatívnom konaní a ako prílepok k zákonu, ktorým sa zriaďuje nové ministerstvo športu a cestovného ruchu. Verím, že ak by aj bola parlamentom schválená, prezidentka ju vráti a buď my alebo ona ju napadne na ústavnom súde a verím, že tak spraví po svojom odvolaní aj šéfka úradu.

Úplne rovnakým spôsobom v tom istom balíku zákonov a v skrátenom legislatívnom konaní Fico účelovo mení zákon, aby sa zbavil šéfa Štatistického úradu. Keďže Ficovi a Pellegrinimu zatiaľ nevychádza predstava o zmene volebného systému na Orbánovský model uchopenia moci do konca života, podľa všetkého chce mať pod kontrolou všetky údaje týkajúce sa volieb. Ak by mu totiž išlo o manipuláciu volieb v budúcnosti, nekonal by inak.
Rovnako aj v tomto prípade spravíme všetko preto, aby takéto účelové a protiústavné zákony na Slovensku neplatili. A veríme, že sa pridá aj prezidentka.