Potom ako Pellegrini oklamal dôchodcov s 13. dôchodkami a okradol ich v priemere o 150 eur na osobu sa už chystá na ďalší podvod.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) včera oznámil, že cena plynu pre domácnosti bude v roku 2024 dvojnásobná. ÚRSO tak robí v zmysle zákona, a to 30 dní pred koncom každého roka. Hoci Fico a Pellegrini vo voľbách sľubovali lacnejšiu cenu energií, ministerka hospodárstva Saková oznamuje krutú realitu – zabudnite.

Z Pellegriniho sa stáva sľubotechna, Fico sa vyhráža zo zákona nezávislému úradu a to ešte obaja môžu ďakovať Matovičovi, že musia riešiť iba ceny plynu.

Pripomeňme si, čo sa dialo minulý rok a kto na tom vytĺkal politický kapitál.

Keď sa minulú zimu podarilo Matovičovi dohodnúť so Slovenskými elektrárňami na cene elekriny a presadiť v štátnom rozpočte dotáciu pre ľudí na teplo a plyn vo výške 3 500 000 000 eur, Fico s Pellegrinim sa z toho posmievali. Pellegrini zašiel dokonca tak ďaleko, že za jeden z jeho hlavných predvolebných sľubov označil lacnejšie ceny energií. Lacnejšie, ako sa podarilo Matovičovi.
Pre ľudí Matovičova pomoc znamenala, že namiesto ceny 108 eur za 1 MW, ktorú stanovil ÚRSO, zaplatili len 30 eur. A zároveň to znamenalo, že štát sa o 3,5 miliardy eur zadlžil, ale zadlžil sa kvôli pomoci ľuďom.

Našej vláde sa potom ešte podarilo so Slovenskými elektrárňami dohodnúť, že cena elektriny bude pre ľudí rovnaká aj po ďalšie roky. Aj keď za rôzne ústupky, napr. že sme nezdanili dodatočnou daňou plynovod EU-stream (bývalý plynovod Bratstvo).

ÚRSO Ficovi a Pellegrinimu nestanovil na ďalší rok cenu plynu 108 eur za 1 MW, ale len 79 eur za 1 MW. Napriek tomu ani jeden z nich nedokáže poskytnúť ľuďom lacnejšie energie ako Matovič a ministerka hospodárstva Saková iba sľubuje, že vláda urobí všetko preto, aby cena plynu klesla na 30 eur za 1 MW. Teda presne na sumu, ktorú platili, keď im vládol Matovič a Heger. Fico s Pellegrinim tak ušetria na každom človeku 300 eur, ktoré skončia ktovie kde.
Fico a Pellegrini teda potom, ako našli v údajne rozvrátenom rozpočte 440 000 000 eur na pomoc dôchodcom, chcú nájsť ďalšie stámilióny na dotácie na zníženie cien energií. Niečo tu nesedí.

Žeby ten rozpočet nebol taký rozvrátený ako to tvrdí Fico s Pellegrinim? Asi skutočne nebude, veď aj ratingové agentúry pred pár dňami ohodnotili Slovensko výbornou známkou za stav rozpočtu.
Fico a Pellegrini klamú. Klamú ráno, klamú na obed, klamú večer. Želajme si, aby na to prišli aj ľudia, ktorí ich volili.