Ficova vláda si v parlamente nárokuje viac ako jej prináleží na základe výsledkov parlamentných volieb. Fico, Pellegrini a Danko uzavreli koaličnú zmluvu. Zmluvu, ktorá nezaväzuje nikoho okrem nich. V parlamente však platia určité pravidlá, ktoré vyplývajú z výsledkov volieb. A tie by nemala porušovať žiadna vláda, ale pri mafiánskej vláde Dona Fica je asi všetko možné.

Len si pripomeňme, že po parlamentných voľbách 2020 bol pomer poslancov medzi koalíciou a opozíciou 95 : 55. Po nedávnych voľbách je tento pomer 79 : 71. Teda oveľa tesnejší a tomu by malo zodpovedať aj rozloženie síl v parlamente.

V prvom rade sú to podpredsedovia parlamentu. Zatiaľ čo pri štvorčlennej koalícii a pomere 95:55 bolo prirodzené, že koalícia má mať predsedu a troch podpredsedov parlamentu a opozícia jedného, pri súčasnom pomere 79:71 by mala mať koalícia predsedu a len dvoch podpredsedov a opozícia tiež dvoch podpredsedov.

Namiesto toho sa nenažrané mafiánske trio dohodlo v koaličnej zmluve, že počas schôdze dlhých nožov, ktorú oni nazvú ustanovujúcou schôdzou parlamentu, nedovolia mať opozícii dvoch podpredsedov parlamentu, ale len jedného.

Podobne, pri predsedoch výborov vypočítal podľa výsledkov volieb organizačný odbor parlamentu, že by koalícia mala mať 10 predsedov výborov a opozícia 9 predsedov výborov (pri nezmenenom počte výborov oproti voľbám v 2020).

A opäť, koaličná zmluva ukracuje opozíciu o 2 predsedov výborov, pričom navyše nechce umožniť opozícii, aby mala na starosti zahraničný výbor, čo sa v minulosti rešpektovalo (počas našej vlády predsedal tomuto výboru M. Kéry zo Smeru).

Ak prihliadneme na to, že na kandidátke SNS sa do parlamentu dostalo niekoľko prorusky orientovaných trollov, nehovoriac o Blahovi zo Smeru a jemu podobných, opozičná kontrola zahraničnej politiky Ficovej mafiánskej vlády je dôležitejšia ako nikdy predtým.