Keď v roku 2015 zámerne tesne pred Vianocami schválila tzv. fialová koalícia (Smer + SDKÚ) nevýhodný predaj a následné zbúranie Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave, schránkový developer kontrolovaný finančnou skupinou J&T oznamoval, že „na mieste vytvorí modernú a atraktívnu alternatívu k chátrajúcemu objektu kultúrneho stánku.“

Progresívny primátor Bratislavy Matúš Vallo roky ignoroval projekty kultúrnych objektov, ktoré mali bývalé PKO aspoň čiastočne nahradiť, aby nedávno v spolupráci s oligarchami z J&T dokonal skazu a namiesto sľubovanej kultúrnej funkcie podhodil Bratislavčanom ďalšiu zástavbu a nejaké námestíčko s parkom k tomu. Tento podvod v zásade znamená, že namiesto kultúrneho objektu pre všetkých Bratislavčanov si developer skrášli svoju zástavbu pre vlastných rezidentov.

Je to niečo podobné, ako keď Pellegrini ešte v roli premiéra chcel oligarchom z J&T v roku 2019 odklepnúť štatút významnej investície pre predĺženie trate električky do tzv. Nového Lido (nová plánovaná štvrť na petržalskom brehu Dunaja), ktorej jediným prínosom by bolo vylepšenie tejto štvrte a projektu developerov len pre ich vlastných rezidentov. Štatút významnej investície by však zároveň znamenal, že by developeri boli oslobodení od rôznych daní a poplatkov pre štát a samosprávu, na čo by sa museli poskladať všetci občania, a k tomu by pre nich neplatili takmer žiadne lehoty v rámci stavebného konania. Dnes sa progresívny primátor Vallo nechal počuť, že nemá problém si za jeden stôl sadnúť ani s politickou mafiou, rozumej Robertom Ficom.

Pre normálneho primátora Bratislavy by to problém byť mal. Ale Vallo už svoj rubikon asi prekonal, keď spravil politický obchod s mafiou v roku 2019, a to v hlbokom úklone pred vtedajším premiérom Pellegrinim, ktorý prekonal aj úklony Andreja Danka počas jeho návštevy Ruska.
Vtedy totiž Vallo s Pellegrinim uzavreli dohodu, ktorá mala Smeru priniesť vyššie percentá v parlamentných voľbách 2020 za 15 mil. eur do bratislavskej kasy. Akurát, že progresívni úradníci pána Valla boli takí neschopní, že tých 15 mil. eur v termíne do konca roka 2022 ani nestihli minúť.
A potom, že prečo Bratislava nemá peniaze a musí ožobračovať rodičov a deti v materských školách, či zvyšovať ceny cestovných lístkov v MHD. Ale o tom nabudúce.