Skôr než si jednoduchým matematickým prepočtom ukážeme, že je to výmysel, povedzme si k tomu pár slov, ktoré v „objektívnych“ médiách nenájdete.
V prvom rade, Rómovia v týchto parlamentných voľbách ukázali, že majú viac rozumu, než bieli gadžovia z niektorých miest a dedín na Slovensku, pretože ak niekto volí opäť zlodejov a mafiánov, rozumný byť nemôže.
Po druhé, ak by sa aj v budúcnosti stalo, že by sa hnutie OĽANO dostalo do parlamentu len vďaka rómskym voličom, mal by to byť problém? Pre demokraticky zmýšľajúceho človeka určite nie. Pre rasisticky zmýšľajúcich ľudí a novinárov progresívnych médií nevynímajúc, je to už problém dnes. Alebo je to len závisť, že kandidáti iných strán nedokázali osloviť rómskych voličov vôbec alebo v menšom rozsahu?
Po tretie, Pollákovci (otec a syn) a celá partia Rómov na kandidátke hnutia OĽANO spravili ukážkovú kampaň, oslovovali Rómov v ich vlastnom jazyku a hovorili im pravdu o tom, čo ich čaká, ak sa dostane k moci opäť Fico, ktorý si podáva ruky s fašistom Uhríkom. Je škoda, že niektoré médiá namiesto pravdivého popisu kampane v rómskych komunitách volia skratky v podobe závisti a ohovárania len preto, že najúspešnejší kandidáti spomedzi Rómov boli práve Rómovia kandidujúci za OĽANO. Je načase rešpektovať, že hnutie OĽANO patrí na politickú scénu a do parlamentu, dokázali sme to už 4-krát po sebe so silným mandátom.
Po štvrté, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola osobne gratulovala Petrovi Pollákovi k úspechu rómskych kandidátov vo voľbách do slovenského parlamentu s tým, že je rada, že sa tak stalo vďaka hnutiu OĽANO, ktoré je pevnou súčasťou demokratického tábora politických strán na Slovensku. Nie, o takom niečom sa v slovenských médiách nedočítate. Pretože slovenská verejnosť nemá právo vedieť, že hnutie OĽANO je stabilnou súčasťou parlamentnej demokracie na Slovensku.
Po piate, program hnutia OĽANO v časti o Rómoch, ktorý prináša konkrétne riešenia pre nich a pre lepšie Slovensko, je ako modelové riešenie zapracované aj do programu Európskej ľudovej strany ako celoeurópske riešenie pre všetkých Rómov v Európe. Nie, ani o tomto sa v médiách nedočítate. Pretože slovenská verejnosť nemá právo vedieť, že OĽANO má odborný a úspešný volebný program.
No a nakoniec k tým prepočtom. Výsledok určite skupiny kandidátov, ktorí sa krúžkujú do tzv. štvorky, sa vždy meria podľa výsledku lídra takej skupiny, ktorou bol v tomto prípade Peter Pollák. Ten získal 53 005 hlasov. Hnutie OĽANO získalo spolu 264 137 hlasov. Ak hnutie OĽANO získalo 8,89% vo voľbách, 53 005 hlasov predstavuje 1,78% vo voľbách. A teda 8,89% – 1,78% = 7,11%, ktoré by OĽANO malo bez rómskych hlasov, čo znamená, že by sa aj tak do parlamentu dostalo. To najmä pre tých, ktorí nevedia počítať, osobitne pre niektorých novinárov progresívnych médií.