Najskôr si spresnime, že podstatná časť vedenia Progresívneho Slovenska (PS) je v súčasnosti v bratislavskom zastupiteľstve a bez nich by terajší primátor Matúš Vallo nemal v ňom väčšinu. Vo vedení hlavného mesta sú od roku 2018 a spolupráca pohrobkov komunizmu (Smer + Hlas) a neomarxistov z PS + Matúš Vallo sa naplno prejavila už v roku 2019.
Čo sa vlastne stalo?
V decembri 2019, keď naplno prebiehala volebná kampaň pred parlamentnými voľbami 2020, si vtedajší premiér Peter Pellegrini ako nominant Smer povedal, že ak má niečím osloviť Bratislavu, volebný program to asi nebude. Vtedy už hovoril o údajnej „novej ceste“, pod čím asi nemyslel krabice od šampanského a ich príslušenstvo. Stavil na volebnú korupciu, akurát mu chýbal spoľahlivý partner. A ten sa našiel na prvý pokus.
Úlohu „užitočného idiota“ na seba vtedy prevzal primátor Bratislavy Matúš Vallo a výrazne k tomu dopomohlo aj PS.
Celá akcia spočívala v tom, že na osobitnom zasadnutí vlády v Primaciálnom paláci sa za slávnostných fanfár darovalo Bratislave 15 miliónov eur na rôzne projekty.
Ak by niekto čakal spravodlivú a férovú súťaž, podľa ktorej sa tieto projekty vyberali, napr. podľa kvality a úžitku pre Bratislavčanov, bol by sklamaný. Podporené projekty sa do uznesenia vlády dostali tak, že šéfovia okresných štruktúr Smer v jednotlivých mestských častiach Bratislavy vytvorili zoznam svojich projektov, ku ktorému nadstavbu spravila partia okolo primátora Valla a PS.
Všetci sa potom svorne mohli chváliť vo volebnej kampani, ako ich treba veľmi voliť, aby sa Bratislave aj naďalej darilo.
Ak by náhodou niekto pochyboval, povedzme si, kde súdruhovia z PS, Smeru, Hlasu a od Matúša Valla urobili chybu.
V Bratislave existujú tzv. poslanecké priority, teda určitá suma peňazí zo samosprávneho rozpočtu, ktorú môžu bratislavskí (mestskočastní) poslanci určiť na konkrétny projekt. Nie je nič jednoduchšie ako „spárovať“ tieto priority so zoznamom podporených projektov uvedeným v uznesení Ficovej a Pellegriniho vlády a všetko sedí.
Odhliadnime od toho, že viacerí okresní šéfovia Smeru sa z nepozornosti alebo zámerne pred svojimi komunálnymi kolegami aj pochválili a dnes je väčšina z nich v Bratislave okresnými šéfmi strany Hlas.
Jediný, kto sa v tom čase voči takýmto praktikám priamo na rokovaní vlády ohradil, bol starosta Petržalky Ján Hrčka. Navyše, nikto z tvorcov tejto maškarády sa ho ani nespýtal, na čo by príslušná časť sumy 15 miliónov eur mala byť v Petržalke použitá. Hrčka za to, že sa vtedy ozval, si užil kritiku typu čudák, psychopat alebo „petržalský Matovič“.
Ešte horšie ako tento plán volebnej korupcie dopadla nakoniec jeho realizácia. Keď som sa v roku 2022, štyri mesiace pred uplynutím termínu na ich minutie, opýtal na ministerstve financií, ako boli tieto peniaze použité, dostal som odpoveď, že za obdobie od januára 2020 do augusta 2022 sa zo sumy 15 miliónov eur stále neminulo viac ako 5 miliónov eur. Hlavne, že primátor Vallo vyplakáva, že nemá od štátu peniaze…
Ak si dáme dokopy dva a dva, je jasné, prečo museli posledné 3 roky liberálne mainstreamové média vyrábať z Pellegriniho demokrata. Podľa všetkého nebude stačiť, ale na spoluprácu so Smerom asi nebude treba PS znovu prehovárať.
Ak na účet Matúša Valla v bratislavskej kase tentokrát už nie tajne, ale verejne položí Fico na stôl (pripíše) zaujímavú sumu, bratislavské vedenie s podporou PS si zahrá užitočných idiotov znovu.