Som nesmierne rád, že parlament dnes podporil postúpenie návrhu zákona o hmotnej zodpovednosti politikov a o zavedení civilnej antikorupčnej žaloby do II. čítania. Zásadným spôsobom sme sa tak priblížili k splneniu sľubu, ktorí sme ľuďom na Slovensku dali vo voľbách v roku 2020, t.j. že politici budú zodpovedne nakladať s majetkom štátu a verejnými financiami a nebudú ich rozkrádať a tunelovať, ako sme tomu v posledných dňoch svedkami napr. v prípade šéfa SaS Richarda Sulíka a jeho cesty do Dubaja na výstavu EXPO.

Prijatím zákona by sme zároveň umožnili tým, čo proti korupcii bojujú, aby v prípade, ak je prokuratúra nečinná, mohli sami vziať do rúk ochranu majetku štátu a pri úspešnom súdnom spore dostať za takéto úsilie podielovú odmenu z hodnoty majetku navráteného štátu, s ktorým podvodne alebo nehospodárne nakladal verejný funkcionár.

Osobne ma sklamalo, že okrem Progresívneho Slovenska bola práve SaS v zásade jedinou stranou, ktorá zavedenie hmotnej zodpovednosti odmietla, hoci sme návrh prepracovali v zmysle ich pripomienok, ktoré mali k zneniu zákona predloženého do parlamentu pred viac ako 6 mesiacmi.

Dnešným hlasovaním sa jasne ukázalo, ktorá politická strana a hnutie to myslí so zavedením hmotnej zodpovednosti politikov vážne a ktorá len klame svojich voličov.