ZATYKAČ NA PUTINA. MIGY NA POMOC UKRAJINE.

Medzinárodný trestný súd dnes vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimíra Putina. Nie za napadnutie Ukrajiny Ruskom, ale za zločiny proti ľudskosti spočívajúce v deportáciách ukrajinských detí do Ruska a ich presídľovaní z domova do cudzieho štátu. Spolu s ním bol vydaný zatykač aj na ruskú komisárku pre práva detí.

O poskytnutí slovenských bojových lietadiel MIG 29 na Ukrajinu rozhodla de facto síce vláda a ňou poverený minister obrany Jaroslav Naď, de iure to však bola prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Dojednávanie medzinárodných zmlúv vrátane zmluvy, ktorá bola dnes podpísaná s Ukrajinou o darovaní lietadiel MIG-29, je totiž v zmysle Ústavy SR právomocou prezidenta, ktorá nebola odvolaním vlády obmedzená. Prezident už v roku 2001 preniesol na vládu dojednávanie tohto typu zmlúv, pričom žiadny ďalší prezident vrátane Zuzany Čaputovej toto rozhodnutie nezmenil a ani ho neodňal vláde s obmedzenými právomocami.

Preto takéto rozhodnutie ani nemôže byť v rozpore s Ústavou SR, ako sa nám to snažia nahovoriť rusofili z radov Ficovho Smeru a Pellegriniho Hlasu.

Parlament takú právomoc nemá. Podľa Ústavy SR len prerokúva základné otázky zahraničnej politiky, ale nerozhoduje o nich. Prezidentka SR ako vrchný veliteľ ozbrojených síl však takúto rozhodovaciu právomoc má, pričom ju zverila vláde, ktorá dnes túto jej právomoc aj realizovala.

Verme, že darované lietadlá MIG-29 pomôžu čím skôr vyriešiť vojnový konflikt na Ukrajine a budú použité na obranu napadnutej krajiny a na ochranu ľudských životov pred ruským agresorom.

fotky: webstránka Medzinárodného trestného súdu a webstránky vládnych inštitúcií