Poslanci a predstavitelia hnutia OĽANO si dnes vo Veľkej Mači pripomenuli tragickú udalosť vraždy dvoch mladých ľudí – Jána a Martiny priamo na mieste tejto udalosti.
„Nikdy nezabudneme na odkaz odvahy a obety, ktorú táto mladá dvojica priniesla. Zniesol ich zo sveta zločinecký systém, proti ktorému naše hnutie zo všetkých síl dlhodobo bojuje. Hoci sme urobili sme s najlepším vedomím a svedomím všetko, aby sme rozviazali ruky spravodlivosti, tento boj zďaleka nie je vyhratý. Urobíme všetko pre to, aby odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zostal nažive. Nezabúdajme na nich a nepripomínajme si ich len na výročia,” vyhlásil predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.
„Slovensko sa nesmie vrátiť do čias, kedy vplyvní ľudia rozhodovali, kto bude žiť a kto nie, kto bude písať a kto má ako písať. Do času kedy boli novinári sledovaní a rozsudky sa predávali za kabelky,“ povedal Milan Potocký, poslanec hnutia a člen mediálneho výboru parlamentu.
Líder hnutia Igor Matovič vyzdvihol prístup zavraždeného novinára, ktorý kládol dôraz na prácu s overiteľnými faktami. „Pravda. Toto jedno slovo charakterizuje Jána Kuciaka. Bola to jeho nekonečná láska k pravde prejavená v tom, že všetky svoje odhalenia staval len na faktoch, dátach a reálnych zisteniach. V jeho článkoch nenájdete žiadne lži a manipulácie. Myslím si, že je priestor aj na to opýtať sa, či sa slovenské média vydali cestou Jána Kuciaka, či sú ich články postavené len na faktoch – bez klamstiev či manipulácií. Slovensko, bohužiaľ, kraľuje rebríčkom vo viere v konšpirácie. Aj preto, lebo čitatelia v článkoch pravdu nenachádzajú a klonia sa k ‚alternatívnej‘ pravde,“ zdôraznil I. Matovič.
Podľa Matoviča sú vinníkmi tejto vraždy politici, ktorí na Slovensku vytvárali korupčné prostredie a dávali priestor zločinu. „Vytvorili megastroj korupcie, ktorý Ján Kuciak rozoberal po šróbikoch. Robert Fico a Peter Pellegrini. Títo dvaja ľudia stvorili tento systém, ktorý Kočnerovi umožnil si myslieť, že môže rozhodovať o živote a smrti novinára. Dnes ma veľmi mrzí, že mnohí novinári a politici zrádzajú odkaz Jána Kuciaka a legitimizujú Petra Pellegriniho tým, že sa tvária, akoby to nebol poskok Roberta Fica a akoby nevedel o všetkých podvodoch, ktoré spoločne páchali,” dodal Matovič s tým, že hnutie OĽANO nikdy nepôde do akejkoľvek spolupráce so stranami Smer Roberta Fica alebo Hlas-SD Petra Pellegriniho. „Vyzývam všetky demokraticky zmýšľajúce strany, aby vylúčili zo spolupráce aj premaľovaný Smer, ktorý je spoluzodpovedný za vraždu Jána Kuciaka,“ uzavrel líder hnutia.