AKO JE TO NAOZAJ S VYTVÁRANÍM CHAOSU V PARLAMENTE? OĽANO PRINÁŠA DO ROZPOČTU PRÍJMY ZA 700-900 MILIÓNOV EUR, OPOZÍCIA ZATÍNA „SEKERU“ DO ROZPOČTU VO VÝŠKE VIAC AKO 1,5 MILIARDY EUR
V dnešnej diskusnej relácii TV Markíza sa moderátor na úvod prezentoval názorom, že v parlamente je chaos. Keď sa ho predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš opýtal, čo si pod tým predstavuje, moderátor mu vysvetlil, že ide o podávanie legislatívnych návrhov s dopadom za viac ako 5 miliárd eur a opätovné otváranie otázky termínu predčasných volieb.
Tak sa na to pozrime. Hnutie OĽANO sa dohodlo s členmi bývalej štvorkoalície na termíne predčasných volieb v septembri 2023 a odvtedy túto vec neriešime, lebo sa venujeme pomoci ľuďom. Cirkus s predčasnými voľbami vnáša do parlamentu opozícia na čele s Ficom a Pellegrinim, ktorí by chceli kvôli tomu zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Posledné dni tomuto cirkusu výdatne asistuje prezidentka SR Zuzana Čaputová a podľa všetkého aj Richard Sulík, na ktorého chce ako dôkaz vytiahnuť SMS zo svojho telefónu Fico.
Pozrime sa tiež na poslanecké návrhy, ktoré by mali rozbíjať rozpočet a teda vnášať chaos do parlamentu a kto ich podáva. Údajne to majú byť návrhy za viac ako 5 miliárd eur a všeobecne sa argumentuje tým, že je to len a hlavne návrh Igora Matoviča o odmene za účasť v najbližších parlamentných voľbách vo výške 500 eur. Moderátor sa pritom odvoláva na štátneho tajomníka MF SR Marcela Klimeka.
Objektívne to však nemôže byť pravda, lebo stanovisko k Matovičovmu návrhu MF SR ešte len pripravuje. Ide teda o návrhy zákonov, ktoré už boli v parlamente prerokované aspoň v I. čítaní a to ešte návrh 500 eur ako odmena vo voľbách nebol. Je teda zrejmé, že chaos v ponímaní moderátora TV Markíza musia robiť iné návrhy ako návrh od Matoviča.
Z nasledujúceho prehľadu vyplýva, že poslanci OĽANO aktuálne navrhujú zákony, ktoré prinesú do rozpočtu sumu vo výške 700 – 900 miliónov eur a výdavky vo výške 0 eur. Aj keby sme vypomohli kolegom zo Sme rodina a Za ľudí, boli by to výdavky vo výške 213 miliónov eur, čiže jasné plus pre rozpočet.
Na druhej strane z nasledujúceho prehľadu tiež vyplýva, že opozícia už vytvorila alebo chce vytvoriť „sekeru“ v štátnom rozpočte vo výške viac ako 1,5 miliardy eur, ktoré nie sú ničím kryté. Ak teda niekto lacnými populistickými návrhmi zákonov robí chaos v parlamente, je to práve opozícia.
Z vládnych návrhov zákonov majú alebo mali významnejší dopad na štátny rozpočet len tieto:
1. novela zákona o pozemných komunikáciách od Sme rodina, ktorá by spôsobila výpadok v rozpočte vo výške cca 2,6 miliardy eur, ktorý vetovala prezidentka, ale jej veto sa prelamovať nejde, čiže dopad na rozpočet nebude žiadny
2. obedy zadarmo od Sme rodina vo výške cca 200 miliónov eur
3. zavedenie voľnej nedele vo výške cca 30 miliónov eur – tento návrh však bol vrátený poslancom na dopracovanie
4. rodičovský bonus pri ozbrojencoch vo výške cca 13 miliónov eur od Sme rodina – zatiaľ nekrytý v rozpočte
5. odmena za účasť vo voľbách v podobe 10% zľavy zo správnych poplatkov platených štátu od OĽANO vo výške cca 9 miliónov eur, ktorý však neprešiel cez I. čítanie v parlamente
6. poslanecký návrh, ktorý priznával príslušníkom polície a iných ozbrojených zborov výhody vo výške cca 4 milióny eur, ktorý však bol stiahnutý z rokovania parlamentu
7. vládny návrh zákona o poplatkov za znečisťovanie ovzdušia vo výške 3,6 milióna eur, ktorý je však krytý v rozpočte, dokonca z peňazí samotného ministerstva životného prostredia
Inými slovami, na vládnej strane bolo z tých 5 miliárd cca 2,9 miliárd eur potenciálna sekera v rozpočte, ale koaliční poslanci túto sumu korigovali na 200 miliónov eur, ktoré aj navrhujú nahradiť konkrétnymi príjmami do štátneho rozpočtu, a to:
1. návrh poslanca Petra Kremského na zdanenie nadmerných ziskov Slovnaftu z ruskej ropy vo výške cca 500 miliónov eur
2. môj návrh na zdanenie nadmerných ziskov oligarchov vo výške cca 100 miliónov eur a ak sa sa zahrnú aj banky tak ďalších plus 100-300 miliónov eur.
Pozrime sa na opozičné návrhy, ktoré „zatínajú sekeru“ do rozpočtu:
1. Valorizácia dôchodkov vo výške cca 800 miliónov eur od Pellegriniho Hlasu (schválené s korekciou na rok 2024 vo výške cca 500 miliónov eur ničím nekrytých v rozpočte)
2. príspevok na bývanie od Progresívneho Slovenska vo výške cca 300 miliónov eur ničím nekrytých v rozpočte
3. novela zákona o sociálnom poistení s dopadmi vo výške 250 miliónov eur ničím nekrytých v štátnom rozpočte
4. obedy zadarmo od Pellegriniho Hlasu vo výške cca 150 miliónov eur ničím nekrytých v štátnom rozpočte – tento návrh poslanci Hlasu stiahli
5. potravinový semafor s dopadmi na rozpočet vo výške cca 9,5 milióna eur – nekrytý v rozpočte
6. vdovské dôchodky pri ozbrojencoch vo výške cca 4 milióny eur – nekryté v rozpočte.
TV Markíza má problém. Má moderátorov, ktorí sa nevedia na reláciu poriadne pripraviť. Namiesto kopania do Matoviča za návrh, ktorý ešte nebol vôbec v parlamente predmetom rokovania by sa mohli vrátiť do reality a všimnúť si „sekeru“ vo výške viac ako 1,5 miliardy eur, ktorú ako parlamentný chaos vytvárajú poslanci Hlasu a Progresívneho Slovenska spolu s nezaradenými poslancami.
A moderátor, ak už chce hodnotiť stanovy hnutia OĽANO, by si tiež mohol lepšie naštudovať, že to nie je iba Matovič, kto môže prijímať nových členov do hnutia alebo im členstvo rušiť, lebo nových členov prijíma do hnutia aj vedenie OĽANO (10 členov) a ak by sa stalo, že je niekto vylúčený, môže sa odvolať na rozhodcovskú komisiu hnutia. Čiže nie Matovič, ale štandardné orgány hnutia, aké má podľa zákona každá iná strana. Ale to už len ako perlička na záver, lebo aj takéto haluze zo strany moderátora zazneli v relácii.