VEĽKÉ VÍŤAZSTVO PACIENTOV. „PENTLIARIKOVIA“ VEDENÍ CIGÁNIKOVOU DOSTALI NA FRAK.
Pamätáte sa ešte na predvolebnú anketu hnutia OĽANO rozhodni.to, ktorej štvrtá otázka znela takto:
„Súhlasíte s tým, aby zdravotná poisťovňa musela pacientovi s podozrením na nádorové ochorenie zabezpečiť operáciu do 14 dní od indikácie operácie klinickým onkológom? Inak preplatí operáciu v ľubovoľnej krajine v EÚ?“.
Vo štvrtok sa nám tento volebný sľub podarilo splniť schválením novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá predchádzala hlasovaniu o štátnom rozpočte na rok 2023 a bola súčasťou „rozpočtového balíčka“ dohodnutého medzi OĽANO a SaS.
Vyhral pacient a ukážme si to na konkrétnom príklade. Povedzme, že čakáte na operáciu bedrového kĺbu, kde je v zmysle vyhlášky ministerstva zdravotníctva stanovená čakacia doba na operáciu 1 rok. V zdravotníckom zariadení, do ktorého patríte, Vám po indikácii operácie povedia, že Vám môžu operáciu vykonať nie do 1 roka, ale do 15 mesiacov. V takom prípade oslovíte Vašu zdravotnú poisťovňu a požiadate ju, aby Vám na Slovensku alebo v celej Európskej únii vyhľadala zdravotnícke zariadenie, kde Vám takúto operáciu vykonajú do 1 roka. Náklady spojené s operáciou v cene obvyklej v štáte, kde sa vykoná, Vám bude musieť uhradiť Vaša zdravotná poisťovňa. Tento režim začne platiť od 1. januára 2024.
Jediný rozdiel medzi otázkou tak, ako bola položená v ankete rozhodni.to a právnou úpravou, ktorú sme schválili je ten, že vzhľadom na výkonnosť slovenského zdravotníctva nebude pri onkologických ochoreniach platiť jednotne 14-dňová lehota, ale pri každom konkrétnom druhu onkologického ochorenia bude iná v zmysle vyhlášky ministerstva zdravotníctva. Na druhej strane sa tento systém nebude týkať len onkologických ochorení, ale všetkých diagnóz, kde fungujú čakacie listiny a ktoré budú upravené v spomenutej vyhláške.
Novela zákona o zdravotnom poistení bola tiež jediným zákonom, na ktorom sme sa so SaS nedohodli, a to v otázke zisku zdravotných poisťovní. Platilo teda, že ideme do „rozstrelu“ a každý hlasuje podľa seba.
V rozstrele sme nakoniec vyhrali o dva hlasy a „pentliarikovia“ vedení poslankyňou Janou Bittó Cigánikovou dostali na frak. A to napriek tomu, že sa Cigániková chvastala, že je dohodnutá s Mazurekom a jemu podobnými a s nami sa nemusí na ničom dohadovať.
Presadenie nášho modelu, kde sme sekli po prstoch Pente a ďalším súkromníkom spočíva v tom, že zdravotné poisťovne budú povinné investovať všetko, čo získajú z verejného zdravotného poistenia späť do systému na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pre pacientov a budú si môcť ponechať len 1% zisku. Doterajší systém totiž umožnil finančnej skupine Penta, ktorá vlastní poisťovňu Dôvera za posledných 10 rokov nazhromaždiť zisk vo výške 900 miliónov eur, ktorý skončil vo vreckách jej spoločníkov. Táto suma je v princípe rovnako veľká ako suma peňazí, ktoré dostane Slovensko v rámci Plánu obnovy a odolnosti z Bruselu na celé zdravotníctvo celkovo na niekoľko rokov. Model, ktorý sa nám o 2 hlasy aj vďaka poslancom Sme rodina (nakoniec si to rozmysleli a zahlasovali s OĽANO) nakoniec podarilo presadiť bude znamenať, že konečne bude v slovenskom zdravotníctve na prvom mieste pacient a nie zisky zdravotných poisťovní.
A ak by vás zaujímalo, kto ide „poruke“ finančníkom z Penty a im podobným, na tomto linku nájdete poslancov, ktorí hlasovali ZA pozmeňujúci návrh Cigánikovej za vyššie zisky zdravotných poisťovní, ale našťastie im to o 2 hlasy neprešlo (v zásade ide o poslancov za strany SaS, Smer-SD, Hlas-SD, Republika a Progresívne Slovensko, Jožo Pročko sa pri hlasovaní pomýlil):