VĎAKA DOHODE NA ROZPOČTE JE POMOC ĽUDOM ZACHRÁNENÁ. SaS a SME rodina ZALOBOVALI V PROSPECH PENTY A SLOVNAFTU.
O rozpočte a súvisiacich zákonoch sa bude hlasovať zajtra (štvrtok) o 11:00 hod. v parlamente.
Keďže som mal možnosť sa priamo podieľať na rokovaniach o schválení rozpočtu a s ním súvisiacich zákonov, je dôležité povedať si pravdivo a neskreslene (na rozdiel od médií), čo sa podarilo z pohľadu hnutia OĽANO. Takže:
1. Pomoc ľuďom, osobitne pomoc rodinám s deťmi, zostáva zachovaná tak, ako ju navrhlo OĽANO a žiadne opatrenie Igora Matoviča nebolo z rozpočtu vypustené alebo zmenené.
2. Zdanili sme Slovnaft bez toho, aby SaS dosiahla iné zníženie dane v zmysle ich konceptu zdaňovania. SaS na poslednú chvíľu zalobovala v prospech oligarchov zo Slovnaftu a tak namiesto 500 miliónov eur do rozpočtu pribudne o 130 miliónov eur menej.
3. Spolu s rozpočtom schválime únikovú doložku z výdavkových limitov v štátnom rozpočte, čo umožní OĽANO flexibilnejšie narábať s rozpočtom, lebo výdavkové limity síce na papieri budú, ale v praxi sa nebudú uplatňovať.
4. Zdaníme lieh (tvrdý alkohol) s účinnosťou od 1. 4. 2023, čím získame do rozpočtu cca 50 miliónov eur namiesto pôvodných 77 miliónov eur kvôli požiadavke Sme rodina. Treba tiež spresniť, že nejde o zdananie v štýle SaS, ktorá chcela zdaňovať aj víno a pivo.
5. Zdaníme hazardné hry, aj keď nie úplne ideálnym spôsobom kvôli SaS, ale toto zdanenie prinesie do rozpočtu cca 30 miliónov eur. Na druhej strane sme akceptovali požiadavku SaS na trvalé zníženie sadzby DPH na gastro a šport, k čomu by sme sa aj tak v priebehu marca 2023 dopracovali. Treba tiež spresniť, že nejde o zníženie DPH tak, ako ju chcela pôvodne SaS, ale tak, ako ju zaviedlo OĽANO od januára Nového roka na tri mesiace, len sa predĺži natrvalo od apríla 2023.
6. Zdaníme oligarchov z EU-stream v plnej výške, čo prinesie rozpočtu cca 180 miliónov eur. Akceptovali sme požiadavku SaS na zníženie registračného poplatku najmä pre ekologické vozidlá, čo nie je na škodu veci a zrušenie koncesionárskych poplatkov, čo nie je agenda, ktorá by bola OĽANO cudzia, keďže v minulosti aj Jozef Viskupič ako jeden zo zakladajúcich členov OĽANO takéto zrušenie v parlamente navrhoval. OĽANO však zároveň presadilo, aby sa posunulo zrušenie týchto poplatkov až od 1. 7. 2023 z dôvodu, že dovtedy treba prijať právnu úpravu, ktorá bude garantovať stabilné financovanie RTVS zo štátneho rozpočtu a tým aj nezávislosť RTVS od politických vplyvov.
7. Zvýšia sa platy justičným zamestnancom, čo je vlastne jediný výdavok v rozpočte vo výške 33 miliónov eur, ktorý sa udeje nad rámec pôvodného návrhu rozpočtu. Keďže ide o cieľ, ktorý máme uvedený v programovom vyhlásení vlády, ide o legitímny krok v prospech justície.
8. Suma 740 miliónov eur v rozpočtovej rezerve, ktorá bola aj tak vyčlenená na zdravotníctvo, sa výslovne určí pre zdravotníctvo. Ďalších 80 miliónov eur ako kompenzácie zdravotníctvu kvôli energetickej kríze sa presunú z rozpočtovej rezervy priamo do rozpočtu ministerstva zdravotníctva, ďalších 80 miliónov eur zostane v rozpočtovej rezerve.
9. Do zdravotníctva sa naleje väčší objem peňazí prostredníctvom platby štátu za svojich poistencov, a to vo výške 4,5% od roku 2024 a vo výške 5% od roku 2026. Z pohľadu OĽANO ide o nesystémový krok, o návrat k modelu, ktorý sa v minulosti neosvedčil, a preto sú termíny navýšenia peňazí stanovené tak, aby si ďalšia vláda mohla nastaviť tento systém aj iným spôsobom.
10. Zisk poisťovní chcelo OĽANO regulovať prísne, keďže „naliatie“ peňazí do zdravotníctva bez regulácie zisku zdravotných poisťovní bude znamenať len ďalšie stámilióny vo vreckách majiteľov Union a Dôvery (Penta). Hoci pôvodne Sme rodina prisľúbila podporu OĽANO, dnes obrátila a priklonila sa na stranu finančnej skupiny Penta, na strane ktorej už SaS stojí dávno. Uvidíme, ako dopadne zajtrajšie hlasovanie o zisku zdravotných poisťovní, pretože istá šanca, že by sme mohli prehlasovať rôznych „pentliarikov“ v parlamente ešte je.
11. Osobitný odvod z nadmerných ziskov oligarchov sa na žiadosť SaS presunul na februárovú schôdzu parlamentu s tým, že budeme o ňom rokovať s cieľom nájsť zhodu na obsahu zákona.