V duchu volebného programu hnutia OĽANO a o to viac, že je ekonomická a energetická kríza, keď ľudia trpia, sme sa rozhodli zvýšiť osobitný odvod pre firmy, ktoré dosahujú ročne zisk viac ako 3 milióny eur. Mnohé z týchto firiem zarábajú niekoľko stoviek miliónov a v minulých rokoch aj miliardy eur, najmä tie, ktoré podnikajú na regulovanom trhu.
Zákon o osobitnom odvode platí už 10 rokov, takže vlastne robíme len úpravy s cieľom pomôcť tým, ktorí sú najzraniteľnejší počas krízy – bežným ľuďom vrátane učiteľov, zdravotníkov, či zamestnancov verejnej správy.
Počas viac ako štvormesačnej mediálnej kampane oligarchov proti návrhu zákona, ktorý som predložil, mimochodom tiež financovanej z ich tučných ziskov, sa dozvedáme, že tieto firmy údajne robia len charitu, že ich akcionári si žiadne zisky nerozdeľujú ako dividendy do vlastných vačkov, že ich nákupy rôznych hradov a zámkov po celom svete sú úplne v poriadku a pod., a že vlastne celý svoj zisk dávajú do investícií (pochopiteľne, však o tom je biznis) a na pomoc ľuďom. Jednoduchší človek by si po týchto rozprávkach snáď aj začal myslieť, že na Slovensku vlastne nemáme žiadne firmy, ale výlučne charitatívne organizácie plné altruistov a ľudomilov.
Ukážkovým príkladom je spoločnosť EU-stream ovládaná spoločnosťou EPH na čele s človekom, ktorý dlhé roky pôsobil vo finančnej skupine Ja a Ty a k podielu na niekdajšom plynovode Bratstvo sa dostal výlučne vďaka nadštandardným vzťahom s Don Ficom.
Z pôvodného zisku sa vďaka špekulatívnym hedge operáciam dostala firma EU-stream zo 700 miliónového zisku na 400 miliónový zisk a vyplakáva, že jej chceme toto „všimné“ zdaniť v prospech ľudí. Pritom EU-stream je jedinou firmou na Slovensku, ktorá neplatí daň z nehnuteľnosti a vlastníkom, ktorým obmedzujú vlastnícke práva v minulosti vyplatili jednorazové vreckové namiesto opakovaného nájomného, ktoré by mali platiť v zmysle judikatúry Ústavného súdu SR. Na ústavnoprávnom výbore parlamentu sa vyhrážali smiešnou žalobou proti Slovenskej republike za to, že ich ideme údajne znárodniť, ak im z ich ziskov zoberieme polovicu. Pritom EU-stream je z 51% štátnou firmou, pričom finanční oligarchovia spriaznení s Ficom a stranou Smer v ňom vykonávajú manažérsku kontrolu.
Zdá sa, že žijeme v krajine, kde si oligarchovia a biele goliere myslia, že môžu všetko. Pokiaľ bude hnutie OĽANO vo vláde, tak hovorím, že na to môžu zabudnúť. Zdaníme ich v prospech pomoci ľuďom tak, že na to nezabudnú, pretože sme na to dostali mandát priamo od obyvateľov Slovenska v parlamentných voľbách 2020.