Do novely zákona o dani z pridanej hodnoty bude doplnené zníženie tejto dane na 10% aj pre gastro (t.j. nielen pre športoviská). Opatrenie je nastavené ako dočasné do konca marca 2023 a bude stáť cca 30 miliónov eur, pričom ak sa osvedčí (rozpočtovo), bude predĺžené.
Pre porovnanie, predseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS), navrhol trvalé zníženie DPH na gastro na 10%, ale urobil to formou ukážkového prílepku k novele zákona o liehu (prílepok je v rozpore so zákonom) a tak nešťastne, že by to štátny rozpočet stálo 300 miliónov eur ročne, ktoré však nemá ničím v rozpočte kryté. Čiže neodborne, rozpočtovo nezodpovedne a v rozpore so zákonom.
Podobne, do novely zákona o dani z príjmu bude doplnená kompenzácia pre samosprávy vo výške 300 miliónov eur. Pôvodne malo ísť o 240 miliónov eur ako kompenzáciu za navýšenie daňového bonusu zo 100 eur na 140 eur od 1. januára 2023. Samosprávy okamžite požadovali 780 miliónov eur, takže kompromis 300 miliónov eur je výsledkom rokovaní medzi ministrom financií Igorom Matovičom a samosprávami. Spokojné s kompromisom sú obe strany.
O oboch zákonoch by sa malo hlasovať v utorok tohto týždňa.
Zároveň je to hodená rukavica pre opozičné strany a všetkých poslancov parlamentu, že rokovať o rozpočte s Igorom Matovičom sa dá, len treba vedieť navrhnúť opodstatnené veci pre ľudí a pristáť aj na kompromis. Politikárčenie, ktoré doteraz predvádza najmä strana SaS a Hlas, nie je namieste, pretože bez schválenia rozpočtu na rok 2023 nebude žiadna pomoc ľuďom, nebudú vyššie platy pre lekárov, sestričky, učiteľov, či zamestnancov verejnej správy.