Funkcia ombudsmana bola už dlhšiu dobu (8 mesiacov) neobsadená a tak sa ľudia, ktorých práva boli porušené, nemali na koho obrátiť so žiadosťou o prešetrenie zlých úradných postupov alebo nezákonností.
Na októbrovej schôdzi sme zvolili JUDr. Roberta Dobrovodského za verejného ochrancu práv a dnes som mal možnosť byť na jeho inaugurácii (zložení sľubu do rúk predsedu parlamentu), vďaka čomu sa mohol ujať svojej funkcie.
V praxi to znamená, že sa konečne môže začať riešiť asi 600 prípadov nespravodlivosti, s ktorou sa na ombudsmana obrátili občania Slovenska a ktoré nemal 8 mesiacov kto riešiť. Viaceré prípady mu pribudnú nielen odo mňa ako predsedu Ústavnoprávneho výboru parlamentu, ale aj od ľudskoprávneho výboru parlamentu.
Nový ombudsman bol počas posledných rokov tiež členom Komisie pre (lepšiu) tvorbu práva, čo je poradný orgán Ústavnoprávneho výboru parlamentu, a moja vzájomná spolupráca s ním bola korektná a prospešná pri tvorbe zákonov. Verím, že na ňu nadviažeme aj pri ochrane práv našich občanov, čo sa vďaka dnešnému slávnostnému zloženiu sľubu ombudsmana na Bratislavskom hrade stáva realitou.