Dnes prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala do funkcie ministra spravodlivosti SR šéfa advokátskej komory Viliama Karasa. S novým ministrom sa poznám ešte z čias, keď sme spolu vyučovali na Právnickej fakulte Trnavskej Univerzity v Trnave a som presvedčený, že bude dobrým ministrom spravodlivosti. Nielen pre jeho povahové vlastnosti a schopnosť sa na veciach dohodnúť, ale aj vďaka jeho odbornosti a skúsenostiam pri uplatňovaní práva.
Som si istý, že mu záleží na tom, aby na Slovensku prebehla očista justície ako súčasť procesu obnovy právneho štátu, aby mal každý dobrý prístup k spravodlivosti a aby justičné orgány pracovali efektívne a spravodlivo. To sú kľúčové výzvy pre dnešnú justíciu.
Nový minister to nebude mať ľahké, lebo napriek niektorým úspechom mu bývalá ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková zanecháva rezort v zanedbanom stave. Už dnes je jasné, že sa podcenila príprava pri spracovaní projektovej dokumentácie na obnovu súdov a tak nebude ľahké využiť peniaze, ktoré Slovensko dostalo z Plánu obnovy. Nedoriešená budova Najvyššieho súdu SR je ukážkou toho, ako sa veci nemajú riešiť.
Súdna mapa je len na papieri, správne súdnictvo kolabuje a bude treba jeho vytvorenie odložiť aspoň o polroka, keďže Najvyšší správny súd SR má namiesto 30 sudcov len 21 sudcov a nový bratislavský správny súd, ktorý by mal začať fungovať od 1. 1. 2023, mal ku koncu augusta namiesto 44 plánovaných sudcov len jedného jediného! Takto by sme mohli pokračovať, ale myslím, že je zjavné, že nový minister to nebude mať jednoduché.
Nového ministra spravodlivosti ešte len čaká stretnutie s poslaneckým klubom OĽANO. Okrem už spomenutých kľúčových výziev pre justíciu by som s ním rád diskutoval aj o spôsobe, akým sa bude venovať prioritám, ktoré z volebného programu presadilo OĽANO do programového vyhlásenia vlády. Napríklad hmotná zodpovednosť politikov alebo odmeňovanie oznamovateľov korupcie, alebo aj rekodifikácia súkromnoprávnych kódexov v oblasti občianskeho a trestného práva vrátane lepšej vymožiteľnosti práva.