Aj v roku 2022 budú opäť v Báčskom Petrovci, a to v dňoch 12. až 14. augusta.
Verím, že viacerí ste ich zažili osobne aspoň raz, lebo ak nie, je to najvyšší čas napraviť. Srbsko nie je tak ďaleko a územie Vojvodiny je ako druhé Slovensko na juhu Európy. Slováci v Srbsku patria medzi najživšie komunity krajanov vo svete, aj keď v posledných rokoch doplácajú najmä na odliv mladých na Slovensko a do štátov západnej Európy.
Mnoho mladých študuje v Nitre, či Bratislave a viacerí sa zaujímajú aj o verejné dianie na Slovensku. K takým patrí aj Michal Spevák, ktorý v parlamentných voľbách v roku 2020 kandidoval za hnutie OĽANO a rodný dom jeho otca patrí k najnavštevovanejším miestam v Báčskom Petrovci aj počas Slovenských národných slávností.
Nedávno Srbsko vrátilo Slovensku niekoľko miliónov eur v rámci deblokácie svojho dlhu a tieto peniaze by sa mali prednostne použiť na výstavbu kultúrneho centra Slovákov v Srbsku.
Keďže zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí nie je jednoznačný v tom, či možno dotácie poskytovať aj na investičné akcie do zahraničia, spolu s kolegami z SaS a predsedom Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí pripravujeme na parlamentnú jeseň novelu tohto zákona. Aby našim krajanom neprepadli peniaze vo výške 2,8 milióna eur kvôli nejasnej legislatíve.
P.S. Na archívnych fotkách, ešte z volebnej kampane 2020, vidíme aj Juraja Krupu. V tom čase sa ešte dokázal správať férovo ako chlap a išlo mu o boj proti korupcii. Dnes už ziaľ háji len vlastné záujmy.