Viac ako 2 000 Petržalčanov sa v priebehu troch týždňov pripomienkovania zmien a doplnkov k územnému plánu Bratislavy vyjadrilo PROTI nezmyselnej zástavbe v lokalite Haanova / Pankúchova.
Pamätám si na rok 2016, keď sme spolu s ostatnými Petržalčanmi v dotknutej lokalite vyzbierali 4 200 podpisov pod petíciu, na základe ktorej bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo uznesenie proti zamýšľanej výstavbe v tejto lokalite. Dokonca sme kvôli tomu ako mestskí poslanci prelomili veto primátora.
Bratislavský magistrát na urbanistickú štúdiu vtedy zbytočne vyhodil takmer 50 000 eur. Vtedy sme ale podpisy pod petíciu zbierali takmer 4 mesiace. Som rád, že Petržalčania nezmenili názor ani v roku 2022 a oázu zelene a športu chcú zachovať a zveľadiť.
Úradníci na bratislavskom magistráte sa však správajú ako komunistickí funkcionári v Číne, ktorí sa v provincii Kuej-Jang rozhodli, že na cca 18 km2 postavia nájomné byty pre 500 000 ľudí. Výsledkom sú mnohopočetné 50-poschodové paneláky, ako vidieť na priložených obrázkoch, v ktorých takmer nikto ani po rokoch nechce bývať a zamýšľaný počet osôb je naplnený len do 20%.
Primátor Matúš Vallo (Progresívne Slovensko – SaS – Team Vallo/Bratislava) sa zatiaľ len prizerá a tvári ako tri čínske opice, ktoré nič nevidia, nič nepočujú a ničomu nerozumejú. Napriek prísľubu, že lokalitu na Haanovej zaradí do zmien a doplnkov č. 09 k územnému plánu Bratislavy, sa nič nedeje, lokalita zaradená nie je.
V rozpore s uznesením bratislavského zastupiteľstva, v rozpore s uznesením petržalského zastupiteľstva, ako aj v rozpore so žiadosťou starostu Petržalky Jána Hrčku.
Som presvedčený, že najbližšie komunálne voľby v Bratislave rozhodnú aj o tom, či bude vedenie mesta a magistrát vôľu Bratislavčanov a osobitne Petržalčanov ignorovať alebo ich začne brať ako jedného z partnerov v rozhodovacích procesoch pri územnom plánovaní hlavného mesta.