Najnovší otvorený list predsedu strany Smer-SD Roberta Fica adresovaný predsedovi Najvyššieho súdu SR Jánovi Šikutovi nie je nič iné, než bezprecedentným pokusom o zasahovanie do rozhodovania tejto najvyššej súdnej inštancie s cieľom mariť výkon spravodlivosti.
Ficove námietky, či je senát 5T Najvyššieho súdu SR, ktorý rieši závažné trestné kauzy zvyšných členov organizovanej zločineckej skupiny vrátane jeho advokátov, správne zložený a či niektorý zo sudcov tohto senátu nie je zaujatý, prípadne, či títo sudcovia majú dostatočnú kvalifikáciu a prax súdiť na Najvyššom súde SR, sú neprípustnou snahou ovplyvniť nestrannosť a nezávislosť rozhodovania namietaných sudcov a „vyšachovať“ ich z rozhodovania o ľuďoch blízkych Ficovi a strane Smer-SD, či Hlas. Senát 5T totiž rozhoduje o vine a treste takých osôb, akými sú Kováčik, Kaliňák, Para alebo Kvietik.
Ficov list je podľa všetkého zúfalou reakciou na čerstvé odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika za úplatkárstvo a korupciu na 8 rokov väzenia natvrdo a pokutu 100 000 eur. Kováčik môže byť ešte rád, že nebol odsúdený aj ako člen mafie a neprepadol mu celý majetok. Bol to práve Fico, ktorý o Kováčikovi pri odchode z jeho funkcie povedal, že mu ďakuje za kus dobrej roboty… čím asi myslel zametenie 61 trestných káuz „pod koberec“.
Fico totiž už zistil, že aj „Žilinkova 363“ má svoje limity, ktoré jasne stanovil práve Najvyšší súd SR a následne po ňom aj Ústavný súd SR, a to, že podanie obžaloby na súd príslušným prokurátorom vynuluje aj prebiehajúce preskúmanie prípadu generálnym prokurátorom podľa § 363 Trestného poriadku. A to sa pri akčnom Danielovi Lipšicovi a prokurátoroch špeciálnej prokuratúry môže Ficovým ľuďom stávať pravidelne. Už zrazu neplatí tvrdenie z poľovníckej chaty, že ešte tu máme Žilinku.
Som rád, že predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta zareagoval okamžite a rázne s tým, že sa ohradil voči Ficovým tvrdeniam a označil ich za špekulácie a za snahu zatiahnuť súd do politického boja.
Pritom senát 5T najvyššieho súdu nemá zďaleka čiernobiele videnia sveta, keď napr. advokáta Paru vo väzbe ponechal, ale Kaliňáka z nej pustil a Kováčikovi tiež zmiernil trest. Myslím, že skôr by sa mohla na rozhodovanie tohto senátu sťažovať naša vláda ako práve Fico, ktorému asi najviac vadí to, že orgány činné v trestnom konaní a súdy majú konečne rozviazané ruky.