Slovensko patrí z hľadiska rizika chudoby rodín s deťmi k najhorším v celej Európskej únii. To je výsledok 12 rokov rozkrádania Slovenska vládami Smerohlasu. Vlády Fica a Pellegriniho boli schopné za celé svoje vládnutie navýšiť pomoc rodinám s deťmi o úbohých niekoľko desiatok eurocentov.
Dnes sme v parlamente schválili návrh ministra financií Igora Matoviča, ktorý znamená historický prelom v pomoci rodinám na Slovensku. Prídavok na deti, daňový bonus, príspevok na krúžky a ďalšie podporné opatrenia za 1,2 miliardy eur ročne je jasná odpoveď hnutia OĽANO pre všetky rodiny na Slovensku.
Matovičov návrh prevalcoval všetky protiargumenty strán ako SaS, Republika, Progresívne Slovensko, či Smer a Hlas (nová protirodinná koalícia v parlamente), čo potvrdili aj odborné expertné inštitúcie, akými sú Rada pre rozpočtovú zodpovednosť alebo Inštitút finančnej politiky.
Nie je pravda, že schválením balíka opatrení na pomoc rodinám s deťmi sme uškodili samosprávam. Samosprávy budú mať stále viac ako boli ich odhady na najbližšie roky a nadprácu ZMOS a niektorých „plačkov“ z radu županov, primátorov, či starostov, nemožno označiť inak ako politikárčením.
Našu pomoc pocítia tí, ktorí ju najviac potrebujú – bežní ľudia. A verím, že to ocení aj prezidentka Zuzana Čaputová, od ktorej celé Slovensko očakáva, že zákon podpíše ešte expresnejšie ako nedávno schválenú prílepkovú reorganizáciu súdnej mapy z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.