Hoci to nebolo oficiálne v programe, počas minulotýždňovej pracovnej cesty v Prahe som sa neformálne stretol s niektorými zástupcami krajanských spolkov Slovákov žijúcich v Prahe, a to aj pri príležitosti organizovania ďalšieho ročníka folklórneho festivalu „Praha – srdce národov“.
Jeho organizátormi sú manželia Miňovci (Mária a Jaro), ktorí vedú viaceré folklórne súbory (napr. Limbora) a som rád, že po pandemických 2 rokoch ožívajú aj kultúrne podujatia tohto typu. Okrem Miňovcov som sa stretol aj s Vierkou Kučerovou, ktorá je šéfkou mimovládky Bona Fide známej rôznymi výchovnými a vzdelávacími rozhlasovými programami pre deti a Pavlom Obrcianom, ktorí bol jedným zo 4 kandidátov OĽANO zo zahraničia na poslanca parlamentu vo voľbách 2020 (je aktívny najmä v združení Železná opona).
Okrem folklórnych podujatí sme rozobrali viaceré témy, ktoré Slovákov žijúcich v Prahe, či Českej republike tešia i trápia. Veď len v Prahe žije aktuálne asi 100 000 Slovákov a v celej Českej republike odhadom asi 450 000. Viaceré z prediskutovaných tém mienim riešiť aj ako poslanec parlamentu, lebo si vyžadujú zmenu legislatívy na Slovensku (vzdelávanie, občianstvo, dotácie a pod.), a to v spolupráci s Iveta Galbavá, ktorá je poradkyňou premiéra pre oblasť Slovákov žijúcich v zahraničí a zhodou okolností dlhé roky pôsobila práve v pražskej slovenskej komunite.