Odvolanie generálneho prokurátora Maroša Žilinku nie je „na programe dňa“. Ani procesne to nie je jednoduché. Ak by v koalícii nebola Sme rodina, bolo by to možné aj zmenou obyčajného zákona, inak len na základe výsledku disciplinárneho konania. Podnet na začatie disciplinárneho konania môže podať prezidentka SR alebo 3/5 poslancov parlamentu, takže poslanecké podanie takéhoto návrhu nie je v súčasnosti reálne.

Poslanecký klub OĽANO však za oveľa dôležitejšie považuje apelovať na to, aby Generálna prokuratúra SR začala plniť prísľuby, ktoré v čase voľby Maroš Žilinka dal poslancom parlamentu. A tými sú reforma prokuratúry vrátane jej očisty, zlepšenie komunikácie so všetkými médiami a verejnosťou, zákonné rozhodovanie a najmä zvýšenie dôveryhodnosti prokuratúry v očiach verejnosti.

Doterajší prístup generálneho prokurátora SR zatiaľ nenapĺňa očakávania poslancov OĽANO ani z pohľadu dosiahnutia cieľov, ktoré by sa vo vzťahu k prokuratúre mali naplniť z pohľadu programového vyhlásenie vlády SR, a tento jeho postup je často vnímaný ako nadpráca osobitne vo veciach, ktoré súvisia s bojom proti korupcii, kde sa očakáva podpora práce špeciálnej prokuratúry.

Je pravdepodobné, že ak sa prístup a výsledky prokuratúry v dohľadnej dobe nezmenia, zosilnie aj presvedčenie poslancov parlamentu, že je nevyhnutné urobiť zmenu v osobe generálneho prokurátora aj napriek nesúhlasu jedného z koaličných partnerov.

V tejto chváli je však namieste pýtať sa aj pani prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ktorá Maroša Žilinku do funkcie vymenovala a môže ho z nej aj odvolať, či je s jeho prácou spokojná.