Robert Fico chcel narýchlo prijatým zákonom v roku 2010 potrestať slovenských občanov maďarskej národnosti, ktorí požiadali o maďarské občianstvo. Potrestal však aj približne 150 ľudí a ďalších takmer 4000 občanov z celého sveta, najmä zo západnej Európy. Všetci o slovenské občianstvo prišli.
Vo voľbách sme sľúbili ľuďom, že túto nespravodlivosť odstránime a krivdy napravíme.
A dnes sa podarilo!
  1. Slováci v zahraničí, ktorí majú osvedčenie vydané Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí a ktorí sa významne zaslúžili o rozvoj krajanskej komunity, alebo o rozvoj Slovenska, budú môcť získať štátne občianstvo aj bez pobytu 3 rokov na Slovensku.
  2. Potomkovia emigrantov z bývalého Československa budú môcť získať štátne občianstvo aj bez pobytu na Slovensku a budú riešení osobitným zreteľom v zmysle nariadenia ministra vnútra.
  3. Ľudia, ktorí nadobudli cudzie štátne občianstvo a preukážu skutočný pobyt v cudzine aspoň 5 rokov, získajú späť slovenské štátne občianstvo, ak ho stratili.
  4. Občania, ktorí nadobudnú cudzie štátne občianstvo, nestratia slovenské štátne občianstvo, ak preukážu skutočný pobyt v cudzine aspoň 5 rokov.
Žiaľ, nepodarilo sa nám znížiť dĺžku pobytu v cudzine na menej ako 5 rokov, čo znamená, že naši občania budú v niektorých štátoch ako Kanada, Austrália, Argentína, Švédsko, Taliansko, Rumunsko a Poľsko aj naďalej prichádzať o štátne občianstvo. Poslanecký klub Olano bol jediný, kto našich spoluobčanov chcel chrániť, ale SaS a Sme rodina boli proti.
Nevzdávame sa však a budeme sa snažiť pomôcť všetkým apelovanim na našich koaličných partnerov. Držte nám palce!