Chcela by som sa opýtať, či už došlo k zhode medzi OĽANO a ministerkou Kolíkovou k návrhu súdnej mapy?

Rokovania naďalej prebiehajú. Robíme všetko preto, aby sme v parlamente mohli schváliť kvalitnú reorganizáciu súdnej mapy v prospech ľudí.

Respektíve, v akom stave sú tieto diskusie?

Tento týždeň sa uskutočnilo prvé stretnutie poslaneckého klubu s ministerkou spravodlivosti, na ktorom sa podarilo vyjasniť si vzájomné postoje a dohodnúť sa na priebehu a obsahu ďalších rokovaní s cieľom dopracovať návrh tak, aby mohol byť podporený všetkými poslancami OĽANO.

Aké sú konkrétne výhrady OĽANO k jej návrhu, na ktorých budete trvať?

Výhrady, pripomienky a nejasnosti sú rozdelené do 4 kategórií. Po prvé, sú to výhrady k samotnej súdnej mape, t.j. k počtu súdov, ich sídlam a pôsobnosti. Po druhé, sú to pripomienky vychádzajúce zo stanoviska Európskej komisie pre efektívnu justíciu Rady Európy (CEPEJ). Po tretie, sú to výhrady súdov a iných relevantných partnerov zastúpených v regiónoch dotknutých reorganizáciou súdnej mapy. A nakoniec, sú to pripomienky k paragrafovému zneniu 4 vládnych návrhov zákonov spracovaných ministerkou Kolíkovou zo strany jednotlivých poslancov hnutia OĽANO. Aktuálne ide o desiatky rôznych pripomienok, ktoré je potrebné si počas najbližších týždňov vyjasniť a až pred koncom tohto procesu bude zrejmé, či a ktoré pripomienky zostali na politickú dohodu.

A zároveň sa chcem opýtať, či si stále myslíte v OĽANO, že ministerka ohrozila čerpanie prvého balíka peňazí z plánu obnovy? Sú tieto peniaze stále ohrozené?

Otázka nestojí tak, či si to niekto myslí, ale aké sú fakty. Reorganizácia správneho súdnictva je jedným z míľnikov Plánu obnovy a odolnosti, ktorý by mal byť splnený do konca marca tohto roka. Splnením týchto míľnikov je podmienené poskytnutie peňazí zo strany Európskej únie a ministerka Kolíková už objektívne nie je schopná tento míľnik dodržať, ak nechce porušiť zákon a pravidlá legislatívneho procesu. Peniaze sú stále ohrozené, ale treba veriť, že vďaka osobnému prístupu predsedu vlády SR Eduarda Hegera a koordinátorov plánu obnovy z úradu vlády sa tieto finančné prostriedky ešte podarí zachrániť. Všetko však závisí aj od toho, či bude do konca marca tohto roka v parlamente schválený aspoň balík 4 aktuálne predložených zákonov týkajúcich sa súdnej mapy.

 

Rozhovor pre Denník N