Očkovacia lotéria a očkovacia prémia sa na Slovensku stali predmetom celospoločenskej diskusie. Nápad kritizovali antivaxeri, aj zástancovia povinného očkovania.
Ani v jednom prípade však Slovensko nebolo prvou ani poslednou krajinou na svete, ktorá zaviedla motivačné opatrenie. Očkovaciu lotériu pred nami spustili v USA a očkovaciu prémiu v Srbsku.
Zdá sa, že Rakúšania čakajú, ako dopadne Slovensko a následne od nás preberajú postupy. Tak to bolo v istej miere v celoplošným očkovaním, s očkovacou lotériou a najnovšie aj s očkovacou prémiou. Nemecko tiež nedávno riešilo podobne antigénové testovanie.
V Rakúsku navrhujú očkovaciu prémiu sociálni demokrati ako opatrenie s cieľom podporiť očkovanie seniorov a pomôcť pandémiou najviac postihnutým sektorom národného hospodárstva, dokonca aj popri zavádzanom povinnom očkovaní. Na Slovensku „sociálni demokrati“ zo Smeru a Hlasu proti očkovacej prémii brojili a odmietali ju podporiť.
Výsledná podoba prémie je u nás kompromisom. Z oboch SD-strán ju podporil Hlas. Našťastie aj v SaS dostali rozum a podporili benefit za úplné očkovanie seniorov v čo najkratšom čase.
Som veľmi rád, že vďaka reakciám našich seniorov, ktorí mi píšu a volajú o radu ako na to, viem, že aj o kompromisné znenie opatrenia, je záujem. V spojení s mobilnými očkovacími jednotkami v obciach a mestách to môže byť riešenie, ktoré nás pomôže udržať v zdraví a verím, že odľahčí naše ťažko skúšaného zdravotníctvo.