Zaviesť mäkký lockdown a nechať otvorené školy je nepochopenie vážnosti situácie na strane koaličného partnera, strany SaS. Čiastočne sa dá korigovať tým, že hygienici namiesto tried zavrú celú školu. Na druhej strane, ak už výnimky, potom mala byť výnimkou aj návšteva bohoslužieb a obradov. Najlepším riešením by však bol určite tvrdý lockdown aspoň na dva týždne, a to bez rozdielu medzi zaočkovanými a nezaočkovanými, aj keď je jasné, že pre zaočkovaných mimo lockdownu musia platiť zvýhodnenia.
Motivácia k očkovaniu je náročná úloha a zatiaľ sa to ministerstvu zdravotníctva nedarí v dostatočnej miere. Preto vypomáha ministerstvo financií neraz aj menej štandardnými opatreniami, ktoré sme však na Slovensku nezaviedli ako prvý na svete, skôr sme sa inšpirovali inými. Tak tomu bolo pri očkovacej lotérii a tak je to aj teraz, keď sa očkovaným seniorom ponúka 500-eurová poukážka, ktoré je prenosná aj na ich rodiny a zároveň slúži na podporu domácich ťažko skúšaných sektorov, napr. gastronómie, hotelierstva a ďalších.
Viac sa k zavedeniu 500-eurovej odmeny pre seniorov môžete dozvedieť na záver dnešnej relácie na TA3 s ministrom financií. Zaočkovanie seniorov je kľúčové, ak chceme zvládnuť pandémiu a odbremeniť ťažko skúšané zdravotníctvo na Slovensku.