rodná rada SR na dnešnom rokovaní posunula do druhého čítania aj vládnu novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá zásadným spôsobom napráva zlý zákon prijatý za vlády Roberta Fica v roku 2010.

“Ficova vláda v roku 2010 prijala nespravodlivý zákon, ktorým tisíce našich občanov pripravila o štátne občianstvo. Tí sa na nás obracali s prosbou, aby sme túto právnu úpravu zmenili. A som veľmi rád, že sa nám spolu s koaličnými kolegami podarilo tieto krivdy na ľuďoch napraviť”, vysvetlil predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

V súlade s programovým vyhlásením vlády teda umožníme občanom Slovenskej republiky dlhodobo žijúcim na území iného štátu nadobudnúť občianstvo tohto štátu bez straty slovenského. Zároveň riešime situáciu tých ľudí, ktorí o naše občianstvo prišli po sprísnení zákona pred desiatimi rokmi. Budú ho môcť získať naspäť jednoduchším spôsobom na základe štandardných európskych princípov.

Na podobe legislatívy sa podieľa aj poslanec hnutia a predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák, ktorý sa problematike zahraničných Slovákov venuje už 20 rokov.

“Žil som takmer 5 rokov v zahraničí a mal som to šťastie, že mi slovenské občianstvo nebolo odňaté kvôli zle nastavenej slovenskej legislatíve. Žiaľ, tisícky iných občanov Slovenska, najmä z radov Slovákov žijúcich v zahraničí, takéto šťastie nemalo. Počas vlád pána Fica a Pellegriniho sa 11 rokov páchala krivda na občanoch tohto štátu”, vyhlásil Vetrák, ktorý ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi poďakoval za to, že mal odvahu otvoriť túto citlivú a kontroverznú tému, a predložiť predmetnú novelu zákona v parlamente. Vetrák pripomenul, že ďalšie zmiernenie zákona mohla docieliť vyššia aktivita slovenskej diplomacie, ktorá však podľa jeho slov v tejto veci zlyháva. Poslanec vyjadril sklamanie aj pri konaní Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý ani v priebehu legislatívneho procesu k riešeniu tohto problému aktívne nepristupoval.