Bratislava, 4. júla 2020: Špeciálny prokurátor si vyslúžil prezývku pán 61:0. Pán Kováčik má skóre 61:0, pretože za posledných 10 rokov nepodal na súd ani jednu obžalobu najzávažnejších prípadov korupcie, alebo organizovaného zločinu. Navyše má podľa všetkého vážny problém s bezpečnostnou previerkou, ktorú človek na jeho poste nevyhnutne musí mať, aby mohol vykonávať svoje poslanie riadne a čestne. V roku 2017 priniesol do banky v hotovosti viac ako 200 000 eur, ktorých pôvod vysvetlil veľmi nepresvedčivo. Spáchal priestupok, či viac?. Nie je celkom zrejmé, či absolvoval vyšetrenie na detektore lži.

Ak príde o previerku, vo funkcii špeciálneho prokurátora skončí aj bez toho, aby sa niekto zamýšľal nad tým, či si svoju prácu vykonával riadne a čestne.  Odvolanie generálneho prokurátora z dôvodu, že si nevykonával svoju prácu riadne a čestne, je predmetom veľkej diskusie v parlamente. Aktuálne protestujú najmä prokurátori. Rovnaký dôvod chce terajšia vládna koalícia zakotviť aj v prípade nových pravidiel voľby a odvolávania špeciálneho prokurátora. Aj keď Národný bezpečnostný úrad vo svojom najnovšom vyhlásení uvádza, že nie všetky podozrenia, ktoré na verejnosť prenikli zo strany niektorých poslancov parlamentu, sú presné alebo pravdivé, skutočnosť, že by mal špeciálny prokurátor Kováčik prísť o bezpečnostnú previerku, nepoprel ani úrad. Situácia, keď 17. júla 2020 skončí funkčné obdobie generálneho prokurátora, ktorý je v poslednej dobe viac na „PN“ ako v práci a zároveň keď hrozí vážne riziko, že počas leta skončí vo funkcii aj špeciálny prokurátor, je alarmujúca.

Nefunkčnosť prokuratúry je vážnym rizikom pre riadne vyšetrenie prípadov korupcie a organizovaného zločinu a potrestanie páchateľov závažných trestných činov. Stojíme pred dilemou, či upraviť pravidlá voľby a odvolávania špeciálneho prokurátora „narýchlo“ v parlamente ešte počas leta, alebo až na jeseň. Máme podstúpiť riziko nefunkčnosti prokuratúry? Mnoho ľudí hovorí, že nefunkčnú prokuratúru má Slovensko už dlho, počnúc vládou Roberta Fica a pokračujúc vládou Petra Pellegriniho. Musí nás trápiť akým spôsobom a formou sa to stane? Chceme byť trpezlivý a pocitvý, alebo len odhodlaný? Osobne súhlasím s prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou, keď tvrdí, že ľudia si všímajú nielen obsah, ale aj spôsob a formu a že aj na nej záleží, ak chceme zo Slovenska spraviť slušný štát, kde sa bude lepšie žiť.“ A to predsa chceme všetci.