Kvôli 150 občanom, ktorí boli zasiahnutí predloženým zákonom, sme obetovali štátne občianstvo takmer štyri tisíc ľudí, našich občanov, ktorým boli výrazne negatívnym spôsobom ovplyvnené životy. Už nikdy viac nemôžeme a nechceme nikoho hádzať cez palubu ani pripustiť, že keď sa rúbe les, lietajú triesky. To nie je dobrý ani spravodlivý prístup.
Smernica ministra vnútra ako interná norma nemôže garantovať štátne občianstvo, na jeden deň platí, druhý deň môže byť zrušená. Dnes preto riešime podstatnú časť slovenských občanov v zahraničí novelou zákona ako napríklad potomkov bývalých emigrantov zo zahraničia, ktorí prišli o občianstvo preto, že odmietali žiť v socialistickom režime a ušli, emigrovali do zahraničia, najčastejšie do zámoria, do západnej Európy, ale aj inde.
Vo väčšine z krajín ako Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Fínsko, Holandsko, Spojené štáty, Írsko, Luxembursko, Turecko, Malta, Albánsko, Portugalsko, Chorvátsko, Cyprus, Grécko, Litva, Lotyšsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Čierna Hora a Nórsko už občania nebudú strácať občianstvo.
Ak prídu naši slovenskí občania v Kanade, v Austrálii, v Argentíne, v Rumunsku, Poľsku, Švédsku a Taliansku o slovenské štátne občianstvo kvôli tomuto zákonu, nebude kvôli poslancom OĽANO. Mrzí ma, že sa o to postarali aj našim koaličný partneri, ktorí odmietli znížiť hranicu na tri roky.
<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/J4B9sa048g8″ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>