Poslanecký klub OĽANO znovu preukázal, že má zodpovedný prístup k schvaľovaniu reforiem a zásadných opatrení v prospech Slovenska a jeho občanov. Aj dnes v parlamente urobil maximum pre podporu reorganizácie súdnej mapy a jej postúpení do II. čítania, hoci rokovania s ministerkou spravodlivosti SR Máriou Kolíkovou o výhradách, ktoré má k reorganizácii súdnej mapy.

Je nám ľúto, že poslanecký klub Sme rodina a niektorí poslanci parlamentu zo strany Za ľudí neprejavili väčšiu mieru pochopenia pre reformy, ciele a míľniky z Plánu obnovy a ani vo vzťahu k ľuďom na Slovensku, ktorí volajú po očiste justície a dosiahnutí spravodlivosti v primeranom čase v konaniach pred súdmi, čo nevieme náležite zabezpečiť bez reorganizácie súdnej mapy. Napriek tomu dúfam, že ministerka spravodlivosti spolu s koaličnými stranami Za ľudí a Sme rodina si vyjasnia vzájomné rozpory čo najskôr a prestanú svojím prístupom ohrozovať celé Slovensko a finančnú pomoc, ktorú nám z Plánu obnovy Európska komisia prisľúbila.

Nejde nám len o to, kde budú súdy umiestnené a v akom počte, ale aj o to, aby táto reorganizácia bola v prospech ľudí. To znamená, aby aj procesné pravidlá konania pred súdmi boli nastavené tak, aby to pomohlo ľuďom. Aby aj súdy samotné zlepšili svoj manažment, zlepšili kvalitu rozhodovania, aby sa skrátila doba konania pred súdmi a aby aj kvalita rozhodovania bola lepšia, a aby aj spravodlivosť bola dosiahnutá včas, a tak, aby to rozhodnutie bolo naozaj spravodlivé. Okrem toho riešime aj umiestnenie okresných prokuratúr pre súdy nastaviť, aby reorganizácia  zlepšila parametre celej justície.