Slovensko si oproti minulému roku polepšilo o 4 miesta a skončilo na 56. mieste. Je to povzbudivý výsledok, ktorý Transparency International pripisuje zlepšeniu pôsobenia aktuálnej vlády a inštitúcií. Medzinárodná organizácia Transparency International zostavuje každoročne rebríček 180 štátov, ktoré hodnotí z pohľadu vnímania korupcie zo strany verejnosti.
Z môjho pohľadu boli kľúčovými dôvodmi pre toto hodnotenie nasledovné udalosti:
  1. Zriadenie a sfunkčnenie Úradu na ochranu oznamovateľov korupcie a vymenovanie prvej predsedníčky tohto úradu po vypočutí v Ústavnoprávnom výbore NR SR. Ak niektorí politici z parlamentu aj mimo neho budú tvrdiť, že to je niečo, čo naša vláda len dotiahla po Ficovi, tak z nich hovorí slepá závisť. Tento úrad vznikol len vďaka OĽANO a Veronike Remišovej. A som rád, že jeho opodstatnenosť som obhajoval na koaličnej rade v lete 2020 práve ja, je to dobrý pocit. A aby bolo jasné. Predsedníčkou nového úradu je Zuzana Dlugošová, ktorá nemá s OĽANO nič spoločné. Čiže žiadna stranícka nominácia.
  2. Zriadenie a sfunkčnenie Úradu pre správu zaisteného majetku. Keď sa ho pokúšala zaviesť bývalá vláda, Fico to stopol v parlamente a nič z toho nebolo. Dnes je a zločinci, neraz v bielych golieroch, si už nemajú kedy prepisovať majetky na svojich blízkych či biele kone, lebo je zaistený. Najväčší kus práce v tejto veci odviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
  3. Poriadok na ministerstvách pri rôznych nákupoch, najmä IT systémov. Medzi všetkými ministrami vynikajú najviac dve antikorupčné hviezdy, Igor Matovič a Veronika Remišová. Aj z obrázkov je zrejmé, že poctivou prácou ušetrili štátu desiatky miliónov eur, ktoré bývalé vlády bezbreho rozhadzovali a rozkrádali.
  4. Naša vláda uvoľnila ruky policajtom a vyšetrovateľom.
Sú to často tí istí vyšetrovatelia, ktorí pôsobili za predchádzajúcich vlád, ale až táto vláda im vytvorila priestor pre poriadnu prácu. A svedčí o tom viac ako 20 obvinených ľudí, ktorí sa priznávajú k svinstvám páchaným za predchádzajúcich vlád (https://dennikn.sk/…/spolupracujuci-obvineny-slobodnik…/). Očista spoločnosti a tiež očista samotného policajného zboru. Vďaka novému šéfovi polície Štefanovi Hamranovi!