Univerzitná knižnica je príjemným miestom na vernisáž. O to viac, ak ide o filatelistickú výstavu “Vesmír a šachy – moja veľká láska” je z osobnej zbierky jedného z ruských veľmajstrov šachu a majstrov sveta v tejto nezabudnuteľnej kráľovskej hre. Anatolija Karpova som tak mal príležitisť stretnúť práve na vernisáži v Bratislave. Pre všetkých hráčov šachu je známy najmä svojimi napínavými súbojmi o trón šachového majstra s Garrim Kasparovom.

Verím, že moji kolegovia – poslanci parlamentu, ktorí tiež hrajú radi šach ako Marek Šefčík, Karol Kučera alebo Gábor Grendel máličko závidia, že majstra nestihli. Škoda len, že nebol čas si zahrať aspoň simultánne bleskovky. Možno nabudúce.

Ako bývalý aktívny hráč šachu som bol trénovaný viac k pozičnej hre než ku kombináciám, aj keď pekná kombinačná hra mi vždy viac imponovala, bola aj divácky atraktívnejšia. Práve v súbojoch Karpov – Kasparov bol Karpov ten, kto bol známy perfektnou pozičnou hrou, zatiaľ čo Kasparov bol majstrom nových kombinácií. Ich súboj sa žiaľ neskôr premietol aj do politického života. Karpov bol vždy poplatný vládnemu režimu. Niet divu, že ho bývalý predseda parlamentu A. Danko (SNS) pozýval v minulých rokoch na Slovensko.

Kasparov je naopak, lídrom jednej z ruských opozičných politických strán. Kasparov na šachovnici Karpova nakoniec porazil. Podobne ako OĽANO a terajšia vládna koalícia na politickej šachovnici minulý rok porazila SNS, či SMER-SD.
Osobne by ma preto veľmi potešilo pozvanie do parlamentu oboch veľmajstrov Karpova, ale aj Kasparova.